Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Te kleine rollaag

Het betreft hier een nieuw kozijn in een bestaande gevel, maar de bestaande rollaag is iets kleiner dan het nieuwe kozijn. Bouwtechnisch hoeft het niet fout te zijn, als men maar een stalen ligger heeft toegepast om het bovenliggende metselwerk op te vangen?

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

13 reacties op “Te kleine rollaag

 • Gerard

  Jammer , was het kozijn strak onder de rol laag geplaatst, enigszins verdiept in de gevel en met dorpel stenen uitgevoerd geweest zou het niet eens erg opvallen .
  Gezien de kozijnen in het belendend pand met de klassieke geboogde rol laag ook niet geheel daarop passend zijn kunnen we hier misschien wel spreken van een dhz straatje.
  Wat maakt het uit , wij overleven het toch niet.

 • Henrico

  bij een raam de glaslatten buiten is al ouderwets ,
  Dat het raam over de stoep draait kan er ook nog wel bij,
  Maar de rest

 • Heb dit al eens eerder gezien waar een kunststof kozijn van Marktplaats 40 cm. breder was dan de bestaande voorgevelopening! Betonzaag in het metselwerk en plaatsen die handel!
  Dat het ook nog minder hoog was kon fraai worden opgelost met wat trespa onderlangs.
  “Mooie” was dat daar ook de waterslagen aan weerszijden 20 cm. te kort waren, net als de rollaag bovenlangs. Inmiddels is het betreffende “project” wel opgelapt dmv. het uitbreiden van de rollaag en waterslagen, dit onder dwang van een vergunningaanvraag ter legalisatie incl. de nodige aanpassingen.
  Qua lateien – vaak is de rollaag zelf als zodanig uitgevoerd met een klassiek dragend houten kozijn – gaat het heel vaak mis nadat er kunststof kozijnen zijn geplaatst. Hoe vaak zie je niet naderhand bovenlangs een doorhangende rollaag die na verloop van tijd de bovendorpel ook doet doorbuigen? En als de speling op het glas dan op is knapt ook nog het glas………

 • Mart

  De heer de Haas heeft weer eens een knap stukje werk afgeleverd.
  Zullen we een andere uitdaging aangaan? Wie kan de meeste punten noemen die goed zijn gegaan hier.

 • JP

  Wel storend is het bijschrift van de reactie. De daar genoemde bouwfout is niet aan te tonen terwijl het plaatje vol met andere fouten zit. Behalve de hobbyist die dit gemaakt heeft verdient ook de redacteur die dit stukje heeft geplaatst een gele kaart.

 • Leon

  Ah… volgens mij begrijp ik nu wat sommigen met ‘verkeerd om’. Ik zat meer te kijken naar boven/onder verkeerd, of eventueel het kozijn een kwartslag gedraaid (dus de zijstijl boven of onder). Maar hij zou binnenstebuiten kunnen zitten. En als je dan even wat beter kijkt: inderdaad!

 • R J W Damsma

  Gaan we hier werkelijk dat doe-het-zelf werk beoordelen, kom nou, dit is iets voor een Gamma of Praxis site en niet voor een site als Bouwwereld.

 • Er zit wel afschot in de onderdorpel naar de lekdorpel, zei het weinig, maar dat het kozijn verkeerd-om is geplaatst denk ik dan niet.

  Wat me wel opvalt is dat het afschot in de onderdorpel net lijkt alsof het met een bandschuurmachine is gedaan, oftwel, door een hobby-ist (of kan dit aan de foto liggen?)

  Kijk ook naar de scharnieren, deze zijn glansverzinkt, en niet RVS. Ik kan me niet voorstellen dat dit door een kozijnenboer is gemaakt.

 • Mozes

  Dus het valt niemand op, dat de vaste delen ‘binnenbeglazing’ hebben en het draaiende deel ‘buitenbeglazing’? Of zie ik het nu verkeerd?
  Die glaslat is alleen maar geplaatst om nog iets van afwatering te hebben.

  Om nog maar te zwijgen over de plaats van het draaiende deel in het kozijn. Waar zit het waterhol ter plaatse van het draaiend deel? Dit is vragen om problemen.

  Ik zie nauwelijks tot geen afschot in onderdorpels van het kozijn of draaiend deel.

 • Leon

  Mooi? Nee, vind ik niet. Technisch fout? Ten dele. Waarom zou dat kozijn zogenaamd gedraaid zijn? Ik zie geen enkele aanwijzing daartoe. Die onderste glaslat is inderdaad wat vreemd, maar wel enigszins te verklaren bij toepassing van binnenbeglazing. Ook de scharnieren lijken bedacht te zijn op deze situatie. Zoals ik het zie heeft men hier bij het vervangen van het kozijn er voor gekozen om een breder kozijn terug te plaatsen. Als je op de vergrote foto de negge bekijkt lijken de stenen gezaagd te zijn. Waar men (waarschijnlijk) de fout in gaat is bij de metselwerklatei. Mogelijk dat men daarom die stenen ‘onder’ de rollaag heeft laten zitten. De rare opening tussen kozijn en metselwerk vullen we dan wel op met een paneel. ‘Ziet er hartstikke mooi uit mevrouwtje, dat doen we altijd zo’. De ruimte er achter even volblubberen met PUR ‘en het isoleert supergoed’. En voor wat betreft het naar buiten draaiende raam: nee dat mag inderdaad niet. Op maaiveldniveau mogen alleen nooddeuren over het openbaar gebied draaien.

 • TheoR

  Ik pleit wederom voor een rubriek: “ook om te lachen” of anders een rariteitenkabinet.

 • Bert

  Kozijn lijkt me (bewust) verkeerd om geplaatst. Op de vlakke onderdorpel is een glaslatje geplaatst voor afwatering? Het is in ieder geval geen beglazingsprofiel.
  http://www.bouwwereld.nl/wp-content/uploads/2014/08/foto2.jpg voor een grotere foto met meer detail!

 • KeesR

  Dit gaat voorbij de bouwfout, hier is nog geen woord voor bedacht. Als je dit ziet, weet je dat je in / bij dit huis meer foto’s kunt maken om te plaatsen. Zo begrijp ik niet, wanneer je een nieuw kozijn plaatst het raam naar buiten laat draaien. Ik vraag mij zelfs af of dat in deze situatie toegestaan is (nou is dat in de regel niet mijn eerste criterium).
  Er is een poging gedaan om de gevelsteen ook mee te schilderen, ziet er niet uit.
  Maar moet je eigenlijk wel reageren op soort doe-het-vooral-zelf-‘werk’? Een bouwfout hoort bij de vaklui. Dit is overdrachtelijk gesproken amusement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.