Ga naar hoofdinhoud

Uitzetraam niet open

Een uitzetraam in een badkamer kan niet volledig open omdat er een HWA voor staat. Echt goed ventileren zal dus niet lukken. Ook valt het raam door zijn eigen gewicht gedeeltelijk weer naar binnen.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

13 reacties op “Uitzetraam niet open

 • Graaf

  Nou dit is beslist geen uitzondering. Bij de nieuwbouw van Ericsson Telefoonmaatschappij in Gilze-Rijen konden de draaikiep-ramen maar een cm of 8-10 achterover vallen want dan stootte je tegen de verwarmingsbuizen.(Om die reden konden de ramen dus ook niet open staan tot 90 graden). Tijdens de oplevering werd inderdaad door een linkmichel beweerd dat dan om inbraakveiligheid gedaan was. Men keek vreemd, maar zei er niets van!

 • Bart Schreuder

  De HWA gebruiken als inbraakwering. Dit is bijna een innovatie te noemen 😉

 • piet

  Bouw- of ontwerpfout?
  Dat hangt af of er in het ontwerp stond dat het raam dat naar binnen open draait?
  Tegenwoordig zie je steeds meer naar binnen draaiende ramen die de mogelijkheid bieden voor inzet-horren en rolluiken.

 • Uitzetraam.
  architect zat even niet op te letten ontwerpfout puur sang! Leuk als men later het raam moet vervangen (inpassen en afhangen) c.q. schilderen. Kun je er lekker makkelijk bij?

 • Crios

  ventilatie is mechanisch verplicht bij een badkamer in nieuwbouw, het raam kan zelfs negatief werken… toch word het meestal door de bewoner als prettig ervaren dat de badkamer wat frisser is door een raam open te kunen zetten. maar dit valt zeker onder het categorie ontwerpfout… maar niet voor de ventilatie

 • Leon

  @Kees
  Vergelijk de (maximale) opening van dat raam eens met de doorlaat van een ventilatierooster. Ik denk dat het voor wat betreft de ventilatiecapaciteit wel losloopt.

 • Kees

  Een uitzetraam kan een essentiële ventilatievoorziening en dan moet deze voldoende capaciteit hebben. Dus ook goed open kunnen. Kans is dus groot dat de HWA er zorgt dat niet meer aan het Bouwbesluit wordt voldaan.

 • JP

  Tja …

  Nou hoeft een uitzetraam niet helemaal open te kunnen. Ik zou denken dat er nog precies voldoende ruimte is, maar misschien is er een nieuwe uitzetter aan gezet die iets verder open zou kunnen waardoor het nu steeds dicht valt. Blijft feit dat een HWA voor een raam geen gelukkige keuze is. Zeg maar: bouwfout.

 • EB

  Is dit misschien niet een later aangebrachte voorziening?

  Lijkt wel alsof er linksonder bij de raamdorpelsteen een een kruis staat van zaagsnede haakse slijper/zaag.
  En dat deze opnieuw mee is ingevoegd.

 • Leon

  De boel netjes uitzetten op lagenmaat was blijkbaar ook te veel gevraagd…

 • TheoR

  En toch is het een fout die de ontwerper zich als eerste mag aanrekenen. Het hele koor van betrokkenen dat daarna in actie komt gaat ook niet vrijuit: aannemer, projectleider, uitvoerder, timmerman, dakdekker en loodgieter. Ieder voor zich, wat boeit mij het werk van de ander!

 • Jan

  Arend: Nee, niet weer! Bouwen is het hele proces, van idee tot oplevering. Een ontwerpfout is ook een bouwfout.

 • Arend

  Geen bouw- maar een ontwerpfout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *