Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Uitzicht op schoorsteen

Op het dak is een dakkapel geplaatst.  Deze is echter zodanig voor een schoorsteen geplaatst dat hij precies voor het raam staat, tevens komt de afvoer onder het dak van de dakkapel uit dus niet echt gezond als de schoorsteen weer gaat werken.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

12 reacties op “Uitzicht op schoorsteen

 • Thom

  In dat geval moet-ie vanzelfsprekend ook verhoogd worden. Anders wordt het zo blauw binnen

 • Thom

  Wie weet is dit architectuur! :-p Al zou ik er dan niet kapot van zijn. Waarschijnlijk heeft idd. een ambtenaar zitten slapen, want dit is natuurlijk geen porem. Je zou toch ook denken dat de eigenaar/gebruiker van het pand het is opgevallen dat hij hier en daar een wat eigenaardig uitzicht heeft.

  Mooier was geweest als ze de schoorsteen in de voorkant van de dakkapel hadden verwerkt op een soortgelijke manier als dat schoorstenen in de zijgevel van een huis verwerkt kunnen zijn, d.w.z. half uit de gevel stekend.

 • Ron Oostenenk

  De gemeente zou naast het afgeven van vergunningen ook moeten handhaven. Kennelijk is deze gemeente armlastig, waardoor de ambtenaren niet kunnen handhaven.

 • Arjan

  @ Leon zo’n 8 maanden later en de situatie is niet gewijzigd dus ik denk niet dat de schoorsteen ooit verwijderd word.

 • Dit is geen vergunningsvrij dakkapel omdat de onderzijde van het dakkapel meer dan 1 meter boven de dakvoet zit.

 • WV

  Beste Ron, Ingeval van een welstand-vrijedakkapel kan deze ook zomaar vergunning-vrij zijn. Blijft natuurlijk wel dat ook vergunningvrije bouwwerken aan het Bouwbesluit moeten voldoen.

 • Ron Oostenenk

  Beste Thom,

  Tussen de uitmonding van een rookgasafvoer en een ventilatie-opening dient er een minimale afstand aangehouden te worden opdat de rookgassen zich niet onverdund de woning binnen dringen. De berekening daar voor noemt men de verdunningsfactor. Voorts is er een bouwvergunning vereist als men een dakkapel wil plaatsen die zichtbaar is vanaf de openbare weg. Ik kan me niet voorstellen, dat er een gemeente is die voor deze situatie een vergunning heeft verleend.

 • Thom

  Ron, wat bedoel je met de minimale eis voor verdunning, en het stukje openbare weg/bouwbesluit?

 • Kees

  @Leon. Bouwfoutje? Stuur even een fotootje.

 • Leon

  Ik ga er inderdaad ook van uit dat die schoorsteen nog verwijderd wordt. Dat betekent overigens niet dat dit soort dingen niet fout gaan in de praktijk: bij mij in de buurt is een jaartje terug ook een woning voorzien van een dakkapel, ziet er keurig uit. Helaas heeft men er niet aan gedacht om de rookgasafvoer van de CV-installatie even te verplaatsen, want die zit nu vlak bij die dakkapel. Als de wind verkeert staat waait alles dus zo door het raam/rooster heen…

 • Sander

  klasse-aannemer die de aansluiting tussen dakkapel en schoorsteen waterdicht heeft gekregen. ook de ramenwasser wens ik veel succes toe. Waarschijnlijk, hoop ik tenminste, dat de schoorsteen niet meer functioneel is en dat de aannemer van de dakkapel eerder tijd vrij had dan de sloper van de schoorsteen. de tijd zal het leren.

 • Ron Oostenenk

  Als schoorsteen (rook- en gasafvoer)zou dit object in geen enkel geval meer gebruikt mogen worden. Immers de afstand tot de nok is te groot voor de uitmondingshoogte. Die uitmondingshoogte zou in dit geval vele meters boven de nok liggen. Voorts wordt niet voldaan aan de minimale eis van verdunning. Wellicht moet het object nog gesloopt worden. Gezien de ligging ten opzichte van de openbare weg zal de gehele constructie niet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.