Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Valdorpels

In dit gebouw zijn om akoestische redenen valdorpels toegepast. Deze valdorpels maken echter alleen ter plaatse van de kozijnstijlen contact met de Marmoleum vloer. Hierdoor is er over nagenoeg de volledige breedte van de binnendeuren geen afdichting aanwezig maar een open naad van 5 tot 15 mm. Hierbij zou de cementdekvloer ter plaatse van de stijlen een klein beetje kunnen  zijn gaan hellen, of bij de toepassing van egaline is er hier toch een hoogteverschil ontstaan.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Valdorpels

 • GL

  De valdorpel is recht en ook de deur is kaarsrecht. Bij het plaatsen van een houten lat tussen de deurstijlen is dezelfde spleet zichtbaar. Het probleem is hier de helling van de vloer t.p.v. de stijlen. Dit komt in het betreffende project helaas bij nagenoeg alle deuren voor.

 • Leon

  @M
  Die valdorpel werkt wel degelijk mee aan de geluidwering (het doet altijd iets, zij het beperkt), het zal alleen de beoogde waarde niet halen. En hoezo geen bouwfout. De bouwer heeft toch gewoon iets niet uitgevoerd, ofwel die deur is niet haaks (lijkt mij sterk) ofwel die vloer is niet goed (lijkt mij heel aannemelijk). Goed is goed en fout is fout. Dit is fout.

 • M

  Natuurlijk werkt de valdorpel zo niet mee aan de geluidwering. Deze spleet zorgt voor een flinke vermindering van de geluidisolatie en is helaas iets wat maar al te vaak gezien wordt. Kwestie van goed afstellen, maar geen bouwfout. Wel nalatigheid!

 • rb

  Zo te zien loopt de valdorpel parallel aan de deur en raakt hij links de vloer. Ofwel de deur is krom en de valdorpel toevallig even krom als de deur wat me zeer onwaarschijnlijk lijkt 🙂 of de vloer is niet vlak.

 • Michiel

  De vloer is waarschijnlijk vlak, maar de valdorpel wordt niet geheel vlak naar beneden geduwd. Is een bekend probleem. Wat niet wil zeggen dat er geen bijdrage is aan de geluidswering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.