Ga naar hoofdinhoud

Verkeerde afvoer

Dit is echt een verwarmingsketel met pvc-rookgasafvoer. Aangelegd door een amateur? Misschien, maar al vele jaren goedgekeurd door de erkende installateur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

13 reacties op “Verkeerde afvoer

 • JvdB

  @JeroenV

  Ik zie de meerwaarde niet meer om op een bouwfout te reageren van 2012…

 • Het lijkt mij ook het waarschijnlijkst dat deze persoon na de laatste controle zelf iets heeft geknutseld. Zelfs als het in principe voldoet aan de eisen, zal ik hiermee absoluut geen risico willen lopen. Ik heb zelf ook PE leidingen, die gaan gewoon lang mee, maar de aanleg heb ik nog wel even laten nakijken door een vriend die dit voor zijn werk doet (gelukkig was het goed :)). Ik moet er niet aan denken dat er koolmonoxide vrijkomt, het gebeurt nog best vaak in Nederland!

 • Jannes Kregel

  Het wordt pas echt een probleem als je de ander kant op je bad monteert.

 • Tom

  Even wat gegoogled:

  http://www.atagverwarming.com/db/pdffolder/data/id/filename/Installatievoorschrift%20Blauwe%20Engel%20en%20Enigma.pdf

  Het is aan te bevelen om voor het rookgasafvoer- systeem roestvaststaal afvoermateriaal toe te passen.
  Indien voor ander rookgasafvoer- en luchttoevoer- materiaal gekozen wordt, moet het materiaal voorzien zijn van het GASTEC QA-HR label.
  Keuringseisen GASTEC QA 83.1 t/m 83.4

  http://www.bouwproducten.nl/installatie-verwarminglucht/dakdoorvoeren/pid8377-dakdoorvoer.html
  De Econext dakdoorvoeren van Cox Geelen zijn klimaatneutraal geproduceerd en geschikt voor alle condenserende verwarmingsketels met een maximale rookgastemperatuur van 120 °C.

  http://www.warmteservice.nl/groep/93/rookgas-materiaal/dikwandig-aluminium-pps-safe-pp.do
  Dikwandig aluminium is speciaal voor HR ketels bedacht, dit i.v.m. de zeer agressieve samenstelling van condenswater dat bij HR verbranding in het afvoerkanaal ontstaat en dunwandig aluminium aantast. PPS is aan te raden voor luchttoevoer in plaats van PVC, dit i.v.m. de aanwezigheid van chloor in PVC, wat schadelijk kan zijn voor de ketel.

 • Ton Aalmans

  Mijn HR ketel is al jaren aangesloten op een goedgekeurde flexibele kunstof buis, die als voering in het bouwkundige kanaal zit, aluminium en rvs flexbuizen gaan lekken en er vallen na verloop van tijd gaten in, ja ook in het rvs, vanwege de zuurtegraad van het kondenswater. Met deze kunstofbuis heb ik al jaren geen lekken en geen verkeerde gassen meer in mijn huis. Dus…….

 • Waarschijnlijk begeeft de CV het eerder dan dit PVC afvoerpijpje 🙂 lijkt me geen probleem toch.

  Zoals andre al zegt is kokend water door de afvoer pleuren toch ook geen probleem?

 • Als we uitgaan van een condensatietemperatuur van 58 Celsius en dat een PVC buis geschikt is voor afvoerbadwater van 65 Celsius of hoger, immers gieten we dagelijks de aardappelen af met 100 Celsius op deze PVC afvoer welke waterdicht dus ook gasdicht is verlijmd. Is de vraag te stellen is dit wel fout geinstalleerd. Wat zegt de Gas-installatievoorschriften hieromtrent.

  PVC is hittebestendig tot ??? Celsius, mogelijk was een PE buis effectiever!!

 • Edwin van Batenburg

  Feitelijk is het weldegelijk mogelijk om kunststof afvoerkanaal toe te passen bij een HR-ketel. Qau temperatuur zou dit ook nog kunnen daar PVC tot 105graden bestendig is en rookgassen van HR-ketels niet boven de toevoerwatertemperatuur kunnen komen wat 90 graden is.
  Zou het echter niet aanraden ivm zeer snelle veroudering en daardoor broos en lek worden van dit soort pijp.

 • ton

  goed spul, die PVC van Martens!

 • jaapio

  Waarom is er gephotoshopt?

 • hans

  Het lijkt er sterk op dat er een los vel op zit waar de keuringsstickers opzitten.
  Ben benieuwd wat de rol van de inzender is in deze ?

 • pkuperus

  Dit lijkt mij zeer gevaarlijk, deze bewoner vraagt blijkbaar om koolmonoxide vergiftiging.

 • Frank

  Ik kan vanwege de onscherpte van de foto de stickers niet echt goed lezen maar de twee rechtse stickers dateren als ik het goed zie van links naar rechts van 2006 en 2007. Het is helemaal niet onmogelijk dat de eigenaar iets aan z’n dak heeft gedaan c.q. laten doen en de dakdoorvoer na de laatste controle vervolgens lekker zelf wat gefröbeld heeft. Dom is het wel. Dat staat buiten kijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *