Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Vluchtweg

Vluchten is belangrijk. Veilig vluchten is wenselijk. En niet iedereen zal van harte gebruikmaken van deze vluchtweg met een stap in de goot vanuit het dakraam. Tenzij de vlammen je in het nauw drijven. En daar is die ook voor bedoeld natuurlijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

10 reacties op “Vluchtweg

 • Gerard

  Probeer hier maar te vluchten in het donker, denk eens logisch na en niet in regeltjes.

 • Wim

  Dergelijke vlucht oplossingen zijn tot ca. 7 jaar terug veelvuldig als gelijkwaardig goedgekeurd door brandweer en gemeenten.
  Zeker bij oudere gebouwen met een gegroeide situatie die al langere tijd aanwezig was, was de keuze: of geen gebruiksvergunning en de helft van de kantoorbezetting naar buiten, of iets bedenken wat gelijkwaardig lijkt.
  Dat de trap niet tot maaiveld is doorgetrokken was ook een gebruikelijke keuze ivm vandalisme, inbraakrisico, etc. Tegenwoordig krijgen we zeer volledige trappen met hele kooien van hekken erom heen. Daar is vanuit een ander oogpunten (mooi/welstand/op openbaar gebied/etc) ook gemakkelijk iets van te zeggen.
  Praktisch ben ik het eens met het probleem, alleen roepen vanaf de zijlijn dat het fout is, zonder de achtergrond te kennen is echt iets 2013; op deze manier zelf aangesproken worden vinden we ook niet leuk, dacht ik zo.

 • Annemieke

  @Peter, als je goed kijkt zie je wel degelijk treden….

 • JP

  Bij mijn weten voldoet een kooiladder nooit als vluchtweg. Dus zolang er aan de binnenzijde van het dakraam geen uit-bordje is geplaatst voldoet het altijd. Gezien de wijze van naar buiten stappen, de Epke draai van Theo, zal volgens de arbo-regels een aanlijnconstructie vereist zijn.

  Maar … zou het niet gewoon de opgang naar een studentkamer zijn?

 • Peter

  Het maakt niet uit of het nu wel of geen vluchtweg is.
  Maar waar is de ladder naar beneden?

 • TheoR

  Leon, je conclusie is de meest voor de hand liggende. Toch even realiseren wat hier aan de hand kan zijn: Onder het dakvenster is vrijwel zeker een borstwering (de gevel achter de goot) van grof geschat 1000 mm. hoog. Om het dakvenster als vluchtweg te kunnen gebruiken zou daar een (vast?) trapje moeten zijn geplaatst(?). Je mag hopen dat het dakvenster een kanteltype is en geen tuimeltype. Het kanteltype wordt vanaf de onderdorpel bediend. Afsluitbaar type(?), waar is de sleutel? Het tuimeltype wordt bediend vanaf de bovendorpel(?) met stok? Waar is de stok? En als het tuimelraam dan open zou gaan mag je je in een S-bocht vouwen om buiten te komen. Vervolgens een hellende afstap van minstens 500 mm. tot in de gootbodem en vervolgens een opstap van minstens 200 mm. over de gootrand. Ondertussen mag je je vasthouden aan de (te) lage leuningen, een halve slag draaien en dan omlaag. Wellicht iets voor Epke Zonderland?

 • of 10mm bedoel ik volgens mij…

 • rb, de opstap naar buiten lijkt me zomaar iets meer dan 20mm 🙂

 • Leon

  Volgens de regels is dit natuurlijk geen vluchtweg. Ik denk dat daar de clou zit. Maar eerlijk is eerlijk: als de keet in de fik staat en dat laddertje is je enige mogelijkheid om beneden te komen, dan wist ik het ook wel…

 • rb

  En wat is precies de fout?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.