Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Volvlaks

Meer PV-panelen passen er toch echt niet op het dak. En strakker krijg je ze er ook niet op.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

12 reacties op “Volvlaks

 • Samuël

  Gelukkig niet zo’n allegaartje van creatief gepuzzelde panelen rondom pijpjes en dakramen maar heel fraai wordt het nou ook weer niet. En zoals Rob terecht opmerkt: wat als men over een paar jaar een dakraam wil plaatsen? Wat dat betreft neig ik toch meer naar een flexibele, esthetisch verantwoorde BIPV-oplossing, zoals een keramische kleidakpan met daarin de zonnecellen al verwerkt (zonneceldakpan). Ik begreep dat deze inmiddels ook in het natuurrood verkrijgbaar zijn dus dat zou hier de perfecte oplossing zijn geweest. Uit eigen ervaring weet ik dat PIPV niet duurder hoeft te zijn dan ‘normale’ panelen, zeker niet in geval van nieuwbouw, dus dat zou ook het bezwaar niet moeten zijn.

 • brutus

  Het is wel een mooi rechthoek.
  Maar het ziet er alsnog niet uit.
  Volgens mij ligt een deel ook over de wettelijke grens van 30 cm vanuit de randen van het dak.

  Mooier was geweest als de panelen rondom een “kader” van dakpannen had gehad, en dus verder van de nok, en ook binnen de gevellijn, en verder uit de kilgoot.
  misschien nog een beetje afstemmen op de raamindeling.

  Dan passen er een berg minder panelen op.

  De keus is echter aan degene die het moet betalen.

 • Leon

  @Rob
  Dan plaats je dat dakraam toch in het andere dakvlak? PV komt op het zuiden het best tot zijn recht, dakramen plaats je in verband met zomercomfort het liefst op het noorden. Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten…

 • bas

  Ik snap werkelijk waar die zure reacties (zoals door sommigen wel vaker) niet.
  Ik kan je meenemen naar een paar voorbeelden waar een dak is volgeplempt rondom schoorstenen, dakkapellen, dakluiken CV doorvoeren, al dan niet de blauwe met alu-lijsten variant.
  Dit is een keurig net recht vlak, dat inderdaad als de rode pannen door blauwe vervangen waren en evt verzonken in de pannen was het een mooier geheel geweest.

  Bouwfout technisch vraag ik mij alleen af, wat als het gaat sneeuwen? Of beter gezegd, was als dat pak sneeuw naar beneden komt, in de Alpen plaatsen ze een hekje bij de laate pannen rij om dat te voorkomen.

 • Dit is geen bouwfout maar – afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt – een ontwerpfout. Niet voor deze rubriek dus.

 • Rob

  En als men over 2 jaar besluit het wooncomfort binnen te willen verbeteren door meer daglicht en frisse lucht binnen te laten komen (lees: dakramen)? Een dergelijke oplossing beperkt de mogelijkheden voor de toekomst.

 • JvA

  Niks mis mee, zou zouden hoogstens de pannen in donkere kleur uit kunnen voeren.

  Het loopt niet rond een dakraam of er “mist” een rij wat er soms nogal rommelig uitziet, hier loopt het netjes langs de randen van het dak.

 • Leon

  Mooi? Nee, zeker niet. Maar men heeft in ieder geval gekozen voor een logisch vlak (een volledige rechthoek). Dus als je dan toch maximaal PV toe wilt passen voor de laagste prijs dan is dit een variant die het minst lelijk is. Het kan nog gekker is mijn ervaring… Wat dat betreft mogen we overigens wel blij zijn met de naderende eisen rondom BENG. Daar zit een zeker omslagpunt in qua hoeveelheid PV, bovenstaande coorbeeld zou dan waarschijnlijk helemaal niet voldoen vanwege de factor ‘milieu’.

 • TheoR

  RB, het mag je duidelijk zijn dat ik je mening niet deel. Dit is gewoon foeilelijk en slaat als een tang op een varken (weer excuses aan de varkens). Duurzaam bouwen is een begrip dat te pas en te onpas wordt gebruikt zoals het maar uitkomt. Met dit begrip wordt veel onzin en nodeloze lelijkheid afgedekt. Ik zit (helaas) lang genoeg in het vak om aan de uitgesproken lelijkheid op de foto af te leiden dat het hier om één woning gaat. Ik handhaaf mijn mening!

 • rb

  Onzin Theo. Dat jij het niet mooi vindt maakt het geen bouwfout. Deze panelen zijn gewoon keurig netjes geplaatst. In onze weg naar duurzame energie zouden meer daken er zo uit mogen zien.

  Bovendien, wie zegt dat er überhaupt meet dakvlak beschikbaar was? Is het geen tweekapper?

 • TheoR

  Dat het uitziet als een varken (met excuses aan de varkens!). Dat men zich niet de moeite heeft genomen om het wat netter over het beschikbare dakvlak te verdelen. Je zou er maar tegenaan moeten kijken! Hiermee toon je aan dat je lak hebt aan je omgeving! Heet dat ook fout?

 • rb

  En de fout is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.