Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Vrij hangende penant

Tijdens de vorige verbouwing heeft de uitvoerende partij niet de moeite genomen om de penant tot op de fundering door te zetten en heeft deze op het ongewapende betonvloertje van 5 centmeter geplaatst. Nu de vloer verwijderd is, hangt de penant aan één zijde volledig vrij.

Oplossing: fundering aanstorten volgens aanwijzingen constructeur en weer aanhelen met metselwerk.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Vrij hangende penant

 • Leon

  @Arend
  Merkwaardige reactie. ‘De fout valt wel mee, want zodra het is opgelost is er geen probleem meer’. Goede redenatie, geen speld tussen te krijgen. Waar het om draait is het feit dat die dragende penant oorspronkelijk op een niet/nauwelijks dragende vloer is geplaatst. Dat e.e.a. door vertanding is blijven hangen is prettig, maar in dit geval waarschijnlijk meer geluk dan wijsheid.

 • Het zijn wel twee forse stalen liggers maar inderdaad; zonder meer kennis over de constructie van de penant (qua vertanding in het metselwerk) weten we nog niet veel….

 • Romario

  Dat hangt er maar vanaf wat de functie van deze penant is. Alleen de belasting van de stalen liggers opvangen (had ook met een console of met het opleggen in de wand gekund) of voor de stabiliteit van de wand. In dat geval had de penant tot op de fundering moeten doorlopen.

 • Arend

  Als we de foto rechtsom draaien, zien we dat het wel meevalt. De penant ondermetselen tot op de fundering en klaar is Kees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.