Ga naar hoofdinhoud
Bouwfouten

Balk als fundering

Een timmer- en onderhoudsbedrijf heeft een oud kozijn verwijderd en een nieuw kozijn geplaatst. Boven op de betonnen fundering is vanwege een foutieve inmeting een onbehandelde balk van vurenhout gelegd.

Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld.nl. Heeft u ook een bouwfout? Zend hem hier in

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

8 reacties op “Balk als fundering

 • Wim t B

  Het kozijn lijkt netjes ingekort, wellicht om de verwarmingsleiding onder het kozijn weg te kunnen werken. Dit veroorzaakt 3 problemen:
  – De ingekorte deur verliest zijn verband doordat de pen van de onderdorpel los komt.
  – De verwarmingsleiding veroorzaakt een dauwpunt in de onderdorpel (met 10 jr verrot)
  – Een opstap van min. 100mm is veel te hoog.

 • jos

  Is de deur ingekort of zien we hier gewoon een scharnierinfrezing.? Knap wat er allemaal geconcludeerd wordt.

 • Hans

  Er meer fouten in. De deur is aan de onderzijde ingekort, waardoor de de pen en gat verbinding aan onderzijde deur zit. Het tochtprofiel aan de onderdorpel had een slijt-tochtprofiel moeten zijn i.p.v. een A4-tje. Ook zit de houten onderdorpel te dicht op het straatwerk, hier een andere onderdorpel toepassen of straatwerk verlagen.
  Hier hebben ze nog nooit van SGT en concept 3 gehoord.

 • TheoR

  Leon, een bouwfout beoordelen op grond van één foto voor de onderhavige situatie draait uit op luchtfietserij. De redactie neemt mijns inziens de lezers niet serieus. Dat mijn “zuurgraad” dan stijgt heb je terecht vastgesteld.

 • Leon

  Nog even aanvullend op mijn eerdere reactie (voor we daar weer ellenlange discussies over krijgen): nee ik zou het ook niet zo ontwerpen/maken. Onderdorpel laten zakken zodat een acceptabele (praktisch geen) drempel/opstap ontstaat. Uiteraard de onderdorpel dan ook uitvoeren in kunststof/hardsteen/o.i.d. Maar nogmaals: problematiek beperkt zich dan tot de dorpel van het kozijn, niet alles wat er omheen gebeurt.

 • Leon

  @TheoR
  Ik snap je commentaar niet zo. Wat ik hier zie is een nieuw kozijn dat wel in de grondverf is gezet maar in het werk zal worden afgeschilderd. Dat het kozijn her en der smerig is ziet er misschien niet zo leuk uit op de foto maar voor de kwaliteit van het werk is dat totaal niet relevant. Uit het ontbreken van de radiator, aftimmering rondom en ook de vulling in het linker deel van het kozijn (lijkt nu een tijdelijke folie/plastic te zijn) maak ik op dat dat e.e.a nog niet klaar is. Afgezien van die onbehandelde vuren regel is er op de foto eigenlijk weinig aan te merken als je het bovenstaande in ogenschouw neemt. Uiteraard is het geen garantie voor succes, maar om de boel nu al af te schrijven is te kort door de bocht. De opmerking ‘armoe troef’ voegt inhoudelijk niets toe volgens mij, meer een stukje stemmingmakerij…

 • TheoR

  Voor een nieuw kozijn ziet het er wel een beetje “belegen” uit. De rest is overigens ook armoe troef. Klopt de tekst bij de getoonde foto wel?

 • bas

  lekkere drempel ook dadelijk.
  Hoe zal dat gesprek gaan: “ach mevrouwtje, we plaatsen er een balkje onder, timmeren er netjes een latje tegen ziet u dadelijk niets van. Die hogere opstap? Ach dat went vanzelf en u moet maar zo zien met al die hoosbuien blijft het water alleen maar makkelijker buiten toch.”
  En om 15.30 uur al het gereedschap in het busje en klaar is Kees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.