Ga naar hoofdinhoud

‘Stemwijzer’ voor duurzaamheid gelanceerd


Ingenieursbureau Techniplan Adviseurs heeft www.kiesuwlabel.nl gelanceerd. Net als de bekende Stemwijzer geeft de site aan de hand van verschillende vragen binnen enkele minuten advies over het best passende duurzaamheidslabel voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Voor de beoordeling van duurzaamheid bestaan veel verschillende labels. Allemaal wegen ze verschillende factoren, allemaal hebben ze voor- en nadelen. De keuze voor een bepaald label kan grote gevolgen hebben. Het juiste label zorgt voor een hogere acceptatiegraad en een goede marktpositie, een ‘verkeerd’ label betekent een onnodig lage milieuscore. Een niet-passend label kost ook nodeloos veel tijd en geld.

Juiste hulpmiddel
“Labels zijn een hulpmiddel bij het verwezenlijken van ambities”, benadrukt ir. Marian Rodenburg-Vlot, hoofd Energie & Milieu bij Techniplan Adviseurs. “Als je ervoor kiest om een duurzaamheidslabel te gebruiken, is het belangrijk dat je het juiste kiest. Alleen als het bij het project en je ambities past, is het rendement maximaal. Nu wordt vaak gekozen zonder dat de consequenties van die keuze vooraf bekend zijn.”

Hoofdlijnen
De website stelt vragen over onder meer het soort project, de omvang, het ambitieniveau en de te beoordelen duurzaamheidsaspecten. Na beantwoording geeft de site automatisch een advies op hoofdlijnen. De vragen zijn volgens Rodenburg-Vlot ook bedoeld om gebruikers na te laten denken over de verschillende aspecten. Ook biedt www.kiesuwlabel.nl een overzicht van de inhoud van de verschillende labels.

Definitieve keuze
“Op basis van enkele aspecten kan al een goede globale inschatting op hoofdlijnen worden gemaakt. Voor de definitieve keuze adviseren we wel om altijd een erkend adviseur te raadplegen. Zij kunnen op een verfijndere manier de verschillende kenmerken van het project wegen, deze webtool is grover van opzet. Welk label het uiteindelijk wordt, is vooral een strategische keuze.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.