Ga naar hoofdinhoud

Drie voorbeelden van 3D-printen in de architectuur

3d-printen

3D-geprinte maquettes winnen aan populariteit binnen de architectuur. Het is minder arbeidsintensief dan het maken van een maquette uit karton of schuim. Ook is het met een 3D-printer mogelijk om complexere vormen te maken dan met traditionele methodes. Daarnaast geeft het geprinte object (potentiële) klanten meer inzicht in de daadwerkelijke uitvoering van een ontwerp. Steeds meer architectenbureaus gebruiken daarom 3D-printers om hun ideeën tot leven te wekken. In dit artikel deelt Siert Wijnia, mede-oprichter en CTO van 3D-printerfabrikant Ultimaker drie inspirerende voorbeelden van verschillende internationale architectenbureaus die ieder op hun eigen manier gebruikmaken van 3D-printtechnologie.

Een democratische designcultuur – Make Architects

Het bureau Make Architects heeft studio’s in onder andere Hongkong, Sydney en Londen. Enkele jaren geleden werden bij Make Architects alle concepten met de hand gesneden uit schuim. Voor definitieve modellen werd een partner ingeschakeld om een houten prototype te bouwen. Dit is inmiddels verleden tijd. Bijna alle architectonische designs van Make Architects worden nu gemaakt met een 3D-printer. Niet alleen losse gebouwen worden geprint. Voor een haalbaarheidsstudie kwam zelfs volledig Oost-Londen op een schaal van 1 : 1000 uit de Ultimaker printer rollen.

3D-printers ondersteunen de democratische designcultuur van Make en maken de ‘workshop’- manier van werken mogelijk. Elke medewerker gebruikt 3D-printers om designs tijdens het ontwerpproces tot leven te wekken. Zelfs ruwe schetsen worden daarom omgezet in 3D-modellen. Wijzigingen in grootte, proportie en volume worden met behulp van 3D-printers snel en makkelijk bekeken en beoordeeld. Ieder prototype wordt vervolgens in het omringende stadsbeeld geplaatst. Dit om ervoor te zorgen dat het gebouw past in de omgeving, bij de activiteiten die mensen in die omgeving uitvoeren en om te kijken of de schaduw goed valt. Met de 3D-geprinte ontwerpen kan er snel geïtereerd worden.

De 3D-modellen maken daarnaast internationale samenwerking tussen kantoren in de verschillende steden makkelijker. In Londen wordt bijvoorbeeld een 3D-bestand opgezet en deze kan vervolgens worden geprint in Sydney of Hongkong. Dit verhoogt de productiviteit want op deze manier kan er de klok rond aan ontwerpen worden gewerkt.

Self-serve werkplekken – Kohn Pedersen Fox

Ook Kohn Pedersen Fox (KPF) maakt gebruik van 3D-printers om prototypes te maken. KPF ontwerpt allerlei soorten gebouwen: van hoge torens tot gebouwen met de meest innovatieve vormen. Voor KPF was 3D-printen vroeger een duur en inefficiënt proces met complexe industriële 3D-printers. Professionele desktopprinters zijn de afgelopen jaren veel toegankelijker en betaalbaarder geworden en daar profiteren de architecten bij KPF op de werkvloer van.

Het primaire doel van de introductie van Ultimaker desktop 3D-printers was om de ontwerpcultuur van KPF te ondersteunen en aan te vullen. Dit betekent dat de modellen van KPF makkelijker in de context van de fysieke wereld geplaatst kunnen worden. Iedere medewerker kan dit nu zelfstandig doen, dankzij de self-serve stations met 3D-printers. Het werkproces is met de komst van de printers naadloos geworden. Onderzoek, conceptontwerp en detailstudies vinden nu zonder onderbrekingen plaats waardoor er effectiever gecommuniceerd wordt, zowel intern als extern. Met name net startende designers zijn al bekend met desktop 3D-printtechnologie en leren dit dus  snel toe te passen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Optimale feedback voor en door klanten – Bercy Chen Studio

Tot slot is ook Bercy Chen Studio een innovatief voorbeeld van hoe 3D printen het verschil kan maken in de architectuur. Bercy Chen Studio ontwerpt high-end woningen en grote projecten in en rond de stad Texas.

In 2015 begon het bureau met 3D-printen om hun ontwerpen aan klanten te presenteren. Zo brengen de architecten hun projecten meer tot leven. De 3D-geprinte maquettes helpen om duidelijkheid te scheppen over een ontwerp. Klanten kunnen dankzij een 3D-prototype zien welke invloed veranderingen op het ontwerp hebben en daar makkelijker en duidelijker feedback op geven. Ze worden met een tastbaar model ook sneller ‘verliefd’ op een ontwerp. Zo werd onlangs een volledig bouwproject geprint om te zien of de gebouwen van het bureau goed pasten bij de omgeving en om de klant meer inzicht te geven. Het gevolg: een enthousiaste klant die met het 3D-ontwerp de verschillende stakeholders wist te overtuigen van de realisatie. 3D-printers maken de dromen van de klanten van Bercy Chen Studio tastbaar.

2D-presentaties kunnen projecten lang niet zo concreet maken als tastbare 3D-modellen. Een prototype vasthouden en snel kunnen aanpassen tegen relatief lage kosten wordt steeds bepalender voor het succes van architectenbureaus. Deze drie architectenbureaus zijn het erover eens dat iedere architect kan profiteren van 3D-printen, zowel in ontwerpprocessen als voor de communicatie met de klant. Siert Wijnia is trots dat 3D-printen zo’n positieve impact heeft op deze sector.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *