Ga naar hoofdinhoud

1200 unieke glaspanelen voor koepel museum


De stalen koepelconstructie die in september is ingehesen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, wordt bekleed met 1200 glaspanelen. De vorm van het frame en daarmee ook de vorm van de glaspanelen zijn geïnspireerd op koerslijnen van oude zeekaarten. Hierdoor is ieder glaspaneel uniek van vorm en bestaat de koepel uit 1200 verschillende glaspanelen. BRS Building Systems is deze week gestart met de montage van de panelen.

De Rijksgebouwendienst voert momenteel een grootscheepse renovatie uit aan het Nederlands Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Het ontwerp van de overkapping – naar een idee van Rijksbouwmeester Liesbeth van de Pol – is van de Belgische architect Laurent Ney. Op basis van windrozen uit antieke zeekaarten in de museumcollectie is een stalen structuur ontwikkeld van 34 x 34 meter. De basisgeometrie is daarna opgebold tot een licht gebogen koepel.

Licht
De stalen structuur werkt daarnaast ook als een actief lichtelement door de inbreng van LED-verlichting in alle knooppunten van de staalstructuur. Volledige integratie van verlichting, bekabeling, bevestiging van glasplaten, wind- en waterdichtheid in één enkel detail. BRS Building Systems heeft hiervoor een project specifiek profielsysteem ontworpen. De realisatie vindt plaats in nauwe samenwerking met Anmeco NV die verantwoordelijk is voor de staalconstructie.

Het Scheepvaartmuseum wordt in de laatste week van september 2011 officieel heropend. In het voorjaar wordt de renovatie van het gebouw afgerond waarna het museum start met de herinrichting.

Video
Bekijk hier een video over de renovatie met daarin een impressie van de glazen koepel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *