Ga naar hoofdinhoud

2000 jaar brughistorie gebundeld

Canon van de Nederlandse brug2

De techniek en het ontwerp van bruggen in Nederland heeft een grote en lange ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen in type brug, maar ook in de toegepaste materialen. De uitgave ‘Canon van de Nederlandse brug’ plaatst deze ontwikkelingen op ruim 200 pagina’s in een historisch perspectief.

Eerste grote spoorbruggen

Vanaf doorwaadbare plaatsen in rivieren en waterlopen via houten ophaalbruggen en vaste stenen bruggen tot de toepassing van ijzer voor de eerste grote spoorbruggen en het gebruik van beton voor verkeersbruggen en viaducten. Dat is in vogelvlucht de inhoud van ‘Canon van de Nederlandse brug’, een uitgave over 2000 jaar brughistorie dat in november 2016 verschijnt.

Rol van de architect

De rijk geïllustreerde tekst besteedt ook aandacht aan de wijze waarop beweegbare bruggen functioneren en op welke wijze de bediening is georganiseerd. Bruggen moeten niet alleen voldoende sterk zijn, ook de vormgeving is van belang. Met name in de huidige tijd is de rol van de architect steeds dominanter geworden.

Aquaducten

De ‘Canon van de Nederlandse brug’ omvat 43 vensters en leidt tot een beter begrip van en inzicht in 2.000 jaar ontwikkeling in het functioneren van bruggen, maar óók van viaducten (bruggen over wegen), ecoducten (bruggen voor de fauna) en aquaducten (waterweg over een weg). Het beeldmateriaal in dit boek speelt een belangrijke rol, niet alleen als toelichting op de tekst, maar ook om de aantrekkelijkheid van veel bruggen te benadrukken.

Uitgave: Bouwen met Staal (Zoetermeer) in samenwerking met de Nederlandse Bruggenstichting (Rijswijk)

Gebonden, 240×216 mm, 224 blz. 350 illustraties, waarvan de meeste in kleur. 

ISBN 978-90-72830-96-8, verschijningsdatum 12 november 2016, prijs € 28,00 (inclusief 6% btw).

Bestellen kan ook via de website: www.bruggenstichting.nl

Canon van de Nederlandse brug

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.