
De Technische Universiteit Eindhoven heeft voor dit schooljaar een derde minder aanmeldingen ontvangen. Volgens decaan Elphi Nelissen ligt dit vooral aan de bouwcrisis. Dat meldt de universiteit op haar nieuwssite. Waren er vorig jaar nog 238 aanmeldingen, dit jaar zijn dat er 158.
Wel meer hbo’ers en buitenlandse studenten
Er is wel een toename in het aantal hbo’ers dat zicht heeft aangemeld voor een schakelprogramma en er zijn meer internationale studenten die willen beginnen aan de master Architecture, Building and Planning.
Verkeerd beeld
Behalve de bouwcrisis zou de terugloop volgens Nelissen ook kunnen liggen aan een verkeerd beeld van de opleiding Bouwkunde. De studie wordt volgens haar vaak als een opleiding tot architect gezien, terwijl in Eindhoven slechts 30% als architect afstudeert. In Delft is dat bijvoorbeeld 70%. De decaan denkt dat het nu juist een goed moment is om Bouwkunde te gaan studeren, omdat ze over vijf jaar een groot tekort aan academisch geschoolde bouwkundigen verwacht.
Ook minder aanmeldingen TU Delft
Ook de TU Delft meldt dat er minder aanmeldingen zijn voor Bouwkunde. Met 265 aanmeldingen lijkt 2013-2014 het slechtste jaar ooit te worden. In het topjaar 2009 waren er nog 562 aanmeldingen.
Gewoon spam. Nogal opzichtig ook.
Preek voor eigen parochie?
Als er minder bouw opleidingen zijn dan is het toch ook logisch dat er minder aanmeldingen zijn. En als we dadelijk helemaal geen bouwers meer hebben (wat ik me nauwelijks kan voorstellen want bouwkunde is dé “bouwsteen” van NL”) dan kunnen wij dadelijk zelfs niet meer onze eigen huis verkopen want dan hebben we een grote tekost aan huizen zoals dat nu al is!
“De studie wordt volgens haar vaak als een opleiding tot architect gezien, terwijl in Eindhoven slechts 30% als architect afstudeert.”
Vind je het gek. Het bestuur laat middels diverse beslissingen ook niet echt zien dat ze geen ‘architectenopleiding’ willen zijn.
Sterker nog. Ik weet dat ik niet de enige ben.
Pim heeft gelijk. de reden dat ik niet ben door gaan studeren is omdat ik het technischer/bedrijfskundiger wil houden en niet zo kunstzinnig. zeker niet in een tijd waarin de aannemerij geen aannemer meer wordt, maar een consortiumvormer die de bouw vanaf het begin tot ver na de oplevering begeleid en beheerd. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in BIM en KS, dan is het best wel zorgwekkend hoe het merendeel van de architecten dit interpreteren. Als ik naar het buitenland kon, had ik dat gedaan.
Dit is naar mijn mening een logisch gevolg van verkeerde keuzes die gemaakt zijn door het faculteitsbestuur. Het stopzetten van een waardevolle opleiding als Bouwtechniek en Uitvoeringstechniek kost nu eenmaal studenten. Er had gekozen moeten worden voor een financiële boost die Bouwtechniek nieuw leven in zou blazen. BT maakt dat algehele opleiding technischer, en dat is altijd de kracht van de TU/e geweest. Blijkbaar willen ze net, als de TU Delft, naar een verhouding 70% – 30%, representatief architectuur en techniek.
Hieronder meer informatie over dit besluit: http://www.bouwendnederland.nl/nieuws/31261/markt-ontsteld-over-opheffen-tu-bouwtechniek