Ga naar hoofdinhoud

3D-optimalisatie voor hyper-efficiënte metaalbewerking

Een foto, gepubliceerd door ingenieurs van Arup, toont het potentieel van 3D-printen voor de bouwsector en de productie van bouwmaterialen. De afbeelding illustreert hoe 3D-printen – ook wel aangeduid als ‘additive manufacturing’ – het ontwerp- en productieproces zodanig verbetert dat het gewicht en de resulterende kosten van producten spectaculair kunnen dalen.

De drie getoonde constructieve elementen zijn allen ontworpen om dezelfde constructieve belasting en kracht op te nemen. Het verschil is dat het kleinste item aan de rechterkant is ontworpen met behulp van Arup’s meest recente optimalisatie- en fabricagemethode. “Dit is niet alleen een doorbraak voor de bouwsector, maar ook voor andere sectoren. In dit specifieke geval is het element half zo hoog als het product dat op traditionele wijze vervaardigd is, terwijl het gewicht zelfs met 75% per element is afgenomen. Voor ons voorbeeldproject betekent het dat we het gewicht van de gehele constructie met meer dan 40% kunnen reduceren. Maar het meest opwindende is dat deze techniek in elke industrie toegepast kan worden, die complexe, hoogwaardige metalen producten gebruikt”, zegt Salomé Galjaard, teamleider bij Arup.

Reductie

De toepassing van ‘additive manufacturing’ betekent dat complexe, unieke producten direct in metaal geprint kunnen worden. Het resultaat is een grote reductie van materiaal en potentieel van kosten. Het grootste voordeel van deze techniek is dat kleinere en lichtere elementen dezelfde functie en sterkte opleveren als de exemplaren die volgens traditionele methoden gefabriceerd zijn.

Foto: Davidfotografie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.