Ga naar hoofdinhoud

4000 woningen Haarlemmermeer niet brandveilig

In de gemeente Haarlemmermeer voldoen 4339 woningen niet aan de wettelijke eis voor brandveiligheid. Ze hebben een verhoogde kans op branddoorslag en brandoverslag binnen twintig minuten. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente en woningcorporatie Ymere, dat donderdag in Hoofddorp is bekendgemaakt.

Aanleiding voor het onderzoek is de grote brand in dertien woningen aan de Koning Willem I Laan in augustus. Deze brand kon snel doorslaan, omdat er ruimte zat tussen de wanden die de woningen scheidden en het dakbeschot.

Verhoogde kans
De gemeente en Ymere onderzochten ruim 36.000 woningen die zijn gebouwd in de periode tussen 1920 en 1970. Uit bouwtekeningen bleek dat deze huizen een verhoogde kans hadden op branddoorslag en brandoverslag.

Van de woningen van Ymere voldoen 2924 huizen niet aan de brandveiligheidseis en 1415 risicowoningen zijn particulier bezit. Alle bewoners zijn per brief hierover geïnformeerd.

Bouwkundig aanpassen
Haarlemmermeer en Ymere gaan een overeenkomst sluiten dat de risicovolle woningen binnen vijf jaar bouwkundig worden aangepast. Ook particulieren moeten van de gemeente binnen vijf jaar hun huizen brandveilig laten maken. In de woningen die niet aan de eis voldoen worden nu al rookmelders geplaatst.

Bron: ANP
Foto: Flickr.com | Alexander53

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.