Ga naar hoofdinhoud

Aannemer gaat duurzaam bouwen met bamboe

bamboe

Het nieuw gelanceerde bedrijf Orange Bamboo Construction gaat bamboe toepassen in bouwprojecten. Aannemer en oprichter Wouter Jongeneel noemt als eerste grote voordeel de CO2 reducerende eigenschappen van het materiaal. “Het zorgt er dus voor dat de CO2 footprint van een project alleen maar groene cijfers laat zien.”

Daarnaast noemt hij bamboe ‘zeer robuust, duurzaam en een onuitputtelijke, natuurlijke bron’. “Omdat ik van huis uit aannemer ben, weet ik waaraan constructiemateriaal moet voldoen. Ik heb bamboe jarenlang getest en het is nu klaar voor de duurzame bouw van de toekomst.”

Alternatief voor hardhout en metalen

Jongeneel over zijn doel met Orange Bamboo Construction: “Ik wil de bouw een robuust, duurzaam en natuurlijk alternatief bieden voor hardhout en metalen. Jarenlang heb ik onderzoek gedaan naar wat een écht alternatief is voor bijvoorbeeld het veel gebruikte hardhout. Tot mijn verbazing kappen we hiervoor massaal steeds schaarser wordende hardhouten bomen die tot 80 jaar moeten groeien, terwijl er ook andere natuurlijke bronnen beschikbaar zijn die zelfs betere eigenschappen hebben en al na enkele jaren gekapt kunnen worden. Ik ontdekte bamboe. Bamboe blinkt uit, het is een zeer duurzaam, robuust materiaal met een mooie, natuurlijke uitstraling.”

EED en BREEAM resultaten

Cees Verkerk is manager Duurzaamheid, Marketing & Communicatie bij Orange Bamboo Construction: “Bamboe is duurzaam, bewijst de Europese EN350 (CEN/TS 15083-1) norm. Deze normering geeft de duurzaamheid van hout/bamboe aan. Bamboe scoort de hoogst mogelijke 1 en is daarmee zeer duurzaam. En wat dacht je van CO2 afname: per m3 van onze bamboe wordt een afname van ongeveer 250 kilo CO2 gerealiseerd. Daarmee scoort bamboe fantastisch in LEED en BREEAM projecten.”

Toepassingen bamboe

De toepassingsmogelijkheden van bamboe in de bouw en daarbuiten zijn bijna onbeperkt, stelt Jongeneel: “Bamboe kan worden toegepast voor vliesbouw, het kan dienen als draagbalken en er kunnen kozijnen en gevelbekleding mee worden gemaakt. Ook buiten de bouw zetten wij het duurzame bamboe in. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen in de openbare ruimte als afzetpalen en duurzaam straatmeubilair. En denk ook aan laadvloeren voor trailers en containers.”

In het recent opgeleverde Hotel Jakarta is ook bamboe toegepast. Lees hier meer over het project: Hybride draagconstructie van beton en hout Hotel Jakarta

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.