Ga naar hoofdinhoud

ABN AMRO: mogelijkheden in bouw ondanks crisis

Slim investeren, zoals duurzaam bouwen, biedt kansen om de economische crisis te doorstaan. Dat stelt ABN AMRO in haar rapport ‘Visie op Bouw en Vastgoed’. De vraaguitval en de krimp van bouwproduc-ties is in de hele bouw- en vastgoedsector voelbaar. Veranderingen in het bedrijfsproces van ondernemingen zijn dan ook noodzakelijk. Dat stelt ABN AMRO in haar rapport ‘Visie op Bouw en Vastgoed’.

Vertrouwen herwinnen is de basis voor herstel, maar hoe dit gestimuleerd kan worden, laat zich moeilijk meten. Wel is duidelijk dat slim investeren, zoals duurzaam bouwen kansen biedt deze economische winter te doorstaan. De grond-, water- en wegenbouw blijken bovendien minder conjunctuurgevoelig en worden in deze periode minder hard geraakt.

Mogelijkheden op ondernemersniveau
Het onderzoeksrapport laat zien dat de toekomst voor de sector zeker niet uitzichtloos is: “Overleven betekent innovatief en flexibel zijn, de concurrentie ‘outsmarten'”, stelt Erik Steinmaier, Sector Banker Bouw en Vastgoed bij ABN AMRO. Investeren in een professioneel verkoopapparaat is een mogelijkheid waarin een ondernemer zich kan onderscheiden.

Daarentegen zijn korte termijn oplossingen vaak geen slimme investering voor de toekomst. Zoals extra krediet aanvragen om toch te bouwen, ondanks dat nog geen 70% van de woningen verkocht is.

Mogelijkheden op sectorniveau
Om de verkoopimpasse in de woningmarkt te doorbreken, heeft het kabinet stimuleringsmaatregelen aangekondigd. De overheidsdoelstelling om voor 2012 een half miljoen woningen energiezuiniger te maken, geeft een impuls aan de bouwmaterialen- en installatiebranche. ABN AMRO is het eens met Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland, die verwacht dat er nog meer mogelijkheden liggen voor stimuleringsmaatregelen in de woningmarkt.

Zo kan verbetering in garantieregelingen, als het ophogen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor huizen van €265.000 naar € 350.000 de huizenverkoop stimuleren. Verder kunnen fiscale maatregelen zoals de overdrachtsbelasting en aanpassing van het BTW-tarief de woningmarkt manieren zijn om de markt in beweging te krijgen.

Investeringsmogelijkheden
Zowel ABN AMRO als Bouwend Nederland zien verder mogelijkheden voor investeringen. Deze kansen worden in het rapport nader belicht. Een voorbeeld is investering in infrastructuur (fileproblematiek) of in de duurzaamheid van verouderde huizen. Dit sluit ook goed aan op de marktontwikkeling waarin je een verschuiving ziet van nieuwbouw naar onderhoudswerkzaamheden.

Brinkman: “Je moet het vertrouwen in de markt impulsen geven, maar er moeten ook structureel dingen veranderen om de doorstroom te verbeteren.” ABN AMRO verleent bijvoorbeeld staatsgegarandeerde kredietregelingen waaronder borgstellingskredieten voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, om ‘slimme investeringen’ te stimuleren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.