Ga naar hoofdinhoud

Achtergronden bouwbesluit online beschikbaar

Het Expertiseceumtrum Regelgeving Bouw heeft haar Bouwbesluit bibliotheek toegangelijk gemaakt. Op de website www.bouwregelwerk.org zijn zo’n zevenhonderd studies, rapportages en notities te bekijken die achtergrond-informatie bevatten van het Bouwbesluit.

De motievenbank, zoals de bibliotheek heet, is vooral van belang waar de toelichting te beperkt is gebleven en dus bij het opstellen van gelijkwaardigheids-verklaringen.

Zoekhulp
De website helpt bij het zoeken “op vrije tekst” door de beginletters van trefwoorden aan te vullen met in de database voorkomende woorden. Onder de ‘zoekhulp’ is een door ERB opgestelde thesaurus van de regelgeving actief. Omdat het probleem bij zoeken altijd is dat de zoekende de terminologie niet paraat heeft die het zoekobject beschrijft, werkt ERB aan een zogenaamde hyperbolische zoekhulp die de context van opgegeven trefwoorden visualiseert.

In de bibliotheek kan worden gezocht op op titel, auteur, datum, uitgever en categorie gezocht kan worden. De categoriën volgen het proefschrift van dr.ir. N.P.M. Scholten, ‘Technische en juridische grondslagen van de bouwregelgeving. Woningwet en Bouwbesluit-2001.’

Categoriën
Gebruikt zijn de categorien.: systematiek, normalisatie, belastingen en vervormingen, metselwerk, betonconstructies, staalconstructies, houtconstructies, aluminiumconstructies, constructief glas, funderingen, geluidwering, rioleringen, ventilatie, daglicht, thermische isolatie, luchtdoorlatendheid, electriciteit, gasinstallaties, drinkwaterinstallaties, brandveiligheid, vochtwering, liften, trappen, meterkasten, brievenbussen, inbraakveiligheid, maten en oppervlakten, kosteneffectstudies, overige en algemeen. Daarop kan dus direct gezocht worden via ‘zoeken op vrije tekst’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *