Ga naar hoofdinhoud

Adembenemende torens

Een wolkenkrabber die lucht en water zuivert. Het klinkt als toekomstmuziek, maar in Wuhan in China wordt in 2016 gestart met de bouw van maar liefst twee luchtzuiverende torens. De Phoenix Towers zijn een idee van het Londense architectenbureau Chetwoods, dat in Wuhan, ‘de stad van 1000 meren’, momenteel aan vier projecten werkt.

Roze

De grootste toren wordt een kilometer hoog en komt op een eiland in een meer. Ze krijgen een opvallende roze kleur. Waarom roze? Waarom niet, vindt architect Laurie Chetwood. Zelf houdt hij erg van de kleur en hij vindt dat vrolijke kleuren een positieve invloed hebben op de omgeving. De torens zijn bovendien een verwijzing naar de Chinese cultuur, waar feniksen een belangrijke rol spelen. Maar belangrijker dan het maken van een opvallend gebouw vindt Chetwood het dat de meren in de regio beschermd moeten worden, juist nu ze omgeven worden door een sterk groeiende stad als Wuhan, waar 10 miljoen mensen wonen.

Lucht- en waterzuivering

De toren krijgt een schoorsteen die de lucht boven het meer opzuigt en daarmee het pand koelt. Deze lucht wordt gefilterd en vervolgens weer de omgeving ingeblazen. Hetzelfde gebeurt met water. Zonnepanelen leveren elektriciteit aan de toren en de directe omgeving. In de kleinere toren komt de grootste verticale tuin ter wereld, maar het opvallendst zijn straks waarschijnlijk de bollen die tussen de torens worden opgehangen. Deze bollen lijken nog het meest op planeten en herbergen straks een aantal restaurants.

Foto: Chetwood architects.

Bron tekst en video: CNN.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.