Ga naar hoofdinhoud

Airconditioning zonder ventilatoren


Adviesbureau Peutz heeft een testmodel gebouwd van de klimaatcascade. De uitvinding van TU Delft promovendus Ben Bronsema is een warmtewisselaar die zonder ventilatoren toch voor koeling, verwarming en ventilatie zorgt. De eerste meetresultaten zijn positief.

In het laboratorium van adviesbureau Peutz in Molenhoek staat het testmodel van de klimaatcascade: een 6 meter hoge, thermisch goed geïsoleerde schacht, met een doorsnede van 1 x 1 meter. Met de klimaatcascade hopen onderzoekers het klimaat in gebouwen energiezuinig en innovatief te regelen en de gebouwen ook te ventileren. De eerste meetresultaten bevestigen de conclusies van eerdere berekeningen en simulaties, zodat het concept nu verder kan worden uitgewerkt.

Warmtewisselaar
De klimaatcascade is een warmtewisselaar waarmee lucht kan worden gekoeld en verwarmd. De voorverwarming van de ventilatielucht in het stookseizoen wordt gerealiseerd met water van 13 graden Celsius. In de lucht wordt via enkele nozzles water gesproeid. De vallende druppels zorgen voor warmte- en vochtuitwisseling met de ventilatielucht en zorgen tevens voor stroming van de ventilatielucht.
Naverwarming van de lucht wordt uitgevoerd met zonne-energie, die geoogst wordt met behulp van een zogenoemde zonneschoorsteen.

Zonneschoorsteen
Ook deze zonneschoorsteen is een testmodel voor het promotieonderzoek van Bronsema. Aan de zuidzijde is deze circa 11,5 meter hoge schoorsteen voorzien van goed isolerend glas met een hoge doorlaatbaarheid voor zonnestraling. De zonnewarmte valt op een absorber-plaat die de lucht in de schoorsteen verwarmt. De warme lucht stijgt op en zorgt voor schoorsteentrek, waardoor de schoorsteen kan functioneren als afzuigventilatie voor gebouwen.

Onderzoek
De klimaatcascade is onderdeel van het onderzoek ‘Earth, Wind & Fire – Airconditioning powered by Nature’, waarop Bronsema begin volgend jaar hoopt te promoveren aan de TU Delft. Het onderzoek is een samenwerkingsproject van TU Delft, TU Eindhoven en VVKH Architecten en wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.