Ga naar hoofdinhoud

Algen in gevel leveren energie

Colt International uit Cuijk, Arup en het Duitse SSC (Strategic Science Consult) presenteren op de IBA Hamburg een nieuwe manier om energie te produceren via de gevel. Ze ontwikkelden een techniek waarbij door middel van algengroei in glaspanelen biomassa en biogas worden geproduceerd. Deze duurzame energie wordt gebruikt om een gebouw in zijn energiebehoefte te voorzien. De bedrijven noemen het systeem een ‘Bioadaptieve Façade’.

Glaspanelen met algen

De techniek werkt als volgt: de glaspanelen van een gebouw worden gevuld met microalgen. Deze algen groeien onder de juiste omstandigheden in de zon uitstekend, ze delen zichzelf tot wel één keer per dag. Door middel van fotosynthese wordt het licht door de algen geabsorbeerd. Als hier dan nog CO2 en de juiste voedingsstoffen aan worden toegevoegd is dat de ideale mix voor de aanmaak van biomassa.

Ideale zonwering

Meer zonlicht op de glaspanelen met algen zorgt voor een snellere groei. Ze vormen hierdoor een ideaal zonweringsysteem. Hierbij geldt: meer zonlicht, meer algen, meer fotosynthese en dus meer schaduwwerking. Een deel van de biomassa wordt omgezet in biogas. Met behulp van een wisselaar kan de thermische warmte van de vloeistof in het systeem direct gebruikt of opgeslagen worden. Deze duurzame energie wordt dan gebruikt om een gebouw in haar energiebehoefte te voorzien. In november 2010 zijn Colt en haar samenwerkingspartners concreet begonnen met de ontwikkeling van de microalgen technologie voor gebruik in gevels. Op de Internationale Bouwbeurs 2013 in Hamburg wordt het eerste echte gebouw getoond dat met deze techniek is uitgerust.

Meer informatie vindt u op de site van IBA Hamburg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Algen in gevel leveren energie

  • Fred

    Wat is het resultaat in de winter bij vorst?

  • Machiel

    Op de floriade 2012 in venlo al een opstelling gezien waar ze exact hetzelfde deden. Jammer genoeg was daar aardig wat vervuiling te zien in de panelen. Hopelijk is daar bij deze oplossing beter over nagedacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.