Ga naar hoofdinhoud

Alliantie voor duurzaam bouwen opgericht


Meer dan 50 vertegenwoordigers uit de bouwbranche en bouwonderzoeksinstituten uit de hele wereld zijn in Kopenhagen bijeen geweest om de ontwikkeling van toekomstige gebouwen te bespreken en om een nieuwe internationale alliantie te vormen onder de naam Active House Alliance.

Het doel van de alliantie is om het delen van ervaringen binnen de bouwbranche te bevorderen en voorbereidingen te treffen voor het bekendmaken van een nieuwe internationale bouwstandaard, Active House; gebouwen die meer energie produceren dan verbruiken.

Eén van de belangrijkste drijfveren voor professionals om deel te nemen aan de oprichting van de nieuwe internationale alliantie is dat vanaf 2020 gebouwen energie- en CO2 neutraal moeten worden gebouwd. Aangezien mensen tot wel 90% van hun leven binnen gebouwen doorbrengen, en twee van de drie gebouwen een slecht binnenklimaat heeft wat bij kan dragen aan allergieën, depressies en een verminderd vermogen om te leren, zit er groot potentieel in de bouw van betere en gezondere gebouwen.

De deelnemers uit o.a. Nederland, Denemarken en Duitsland kwamen samen in Kopenhagen om een nieuw internationaal bouwnetwerk te lanceren onder de naam Active House Alliance.
Het doel van het netwerk is dat toekomstige gebouwen zullen worden gebouwd volgens de ‘Active House Visie’, een algemene visie voor het ontwikkelen van gebouwen die meer energie produceren dan verbruiken, met eerbied voor zowel gezondheid en binnenklimaat als energie en milieu.

Nieuwe internationale bouwstandaard
De bijeenkomst heeft succesvol geleid tot onder andere de oprichting van een Task Force om meer bekendheid voor toekomstige activiteiten van Active House te genereren. Het is de eerste stap op weg naar het creëren van een internationaal platform voor het delen van kennis en ervaringen.

Innovatieve producten
Het platform richt zich niet alleen op het organiseren van internationale conferenties, maar ook op het bekendmaken van nieuwe innovatieve technologische en energieoptimaliserende producten. Kortom een platform waar iedereen uit de bouwbranche wereldwijd ervaringen uit bijvoorbeeld demonstratieprojecten kan delen.

Michel Kalis, Commercieel Directeur van Velux Nederland: “Wij ondersteunen de Active House Visie. Als onderdeel van de bouwmaterialenbranche voelen wij een verantwoordelijkheid om de ontwikkeling van gebouwen, die niet alleen zorgen voor een vermindering van ons totale energieverbruik, maar ook een bijdrage leveren aan een gezond binnenklimaat en een positiever bijdrage leveren aan ons milieu, te ondersteunen.”

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.