Ga naar hoofdinhoud

Almere helpt met eigen huis bouwen

Almere gaat particulier opdrachtgeverschap bevorderen door het geven van de cursus ‘Ikbouwmijnhuis’. Cursisten gaan niet zelf aan de slag met steen en beton. De cursus leert dat je om een eigen huis te bouwen geen klusser of technicus hoeft te zijn. De cursus is bedoeld voor iedereen die ooit zijn eigen huis wil (laten) bouwen, of zich simpelweg wil oriënteren op de mogelijkheden.

Aan de slag met architect
Tijdens twee cursusavonden worden twee voorbeelden van zelf gerealiseerde huizen – in verschillende soorten en prijsklassen – getoond, wordt aandacht besteed aan de traditie van particulier opdrachtgeverschap in Nederland en omringende landen, en aan het gehele proces: van het eerste idee tot realisatie van het huis.

Daarnaast gaan de cursisten, samen met een architect en de cursusleider, zelf aan de slag. Samen geven zij invulling aan hun ideale huis. Uit hoeveel kamers moet het huis bestaan? Komt er een kantoor aan huis? En wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen?

De cursus wordt afgesloten met een excursie. Tijdens een rondrit van een halve dag bekijken de cursisten de resultaten van anderen die een eigen huis hebben gerealiseerd.

Naar eigen inzicht
Sinds 2006 is het bevorderen van particulier opdrachtgeverschap een prioriteit van het gemeentebestuur. Met de start van het programma ‘ikbouwmijnhuisinalmere’ zijn steeds meer mensen in staat hun eigen huis te bouwen: alleen of collectief, groot of klein, vrijstaand of geschakeld.

De ommekeer van woningbouw vóór mensen naar woningbouw dóór mensen heeft niet alleen gunstige gevolgen voor de individuele woningbouwer – een huis ‘op maat’ – maar ook voor de buurten en wijken die zij gezamenlijk maken, en voor de stad als geheel. Mensen zijn niet langer afhankelijk van projectontwikkelaars of corporaties, die vaak standaardwoningen leveren, maar kunnen hun woonomgeving naar eigen inzicht vorm geven.

Informatie
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de Kavelwinkel (036-533 83 83), of een mail sturen naar [email protected] onder vermelding van cursus Ikbouwmijnhuis. De cursusavonden zijn 4 en 11 maart 2009 of 10 en 17 maart 2009. De cursus kost € 25 p.p.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.