Ga naar hoofdinhoud

Almere maant consortia te bouwen

De gemeente Almere heeft de consortia Euroquartier en Allifondsius gesommeerd te realiseren in Almere Poort. Beide partijen hebben in 2004 een overeenkomst getekend, waarin is vastgelegd dat zij verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van een groot aantal woningen – en een aantal maatschappelijke voorzieningen – in het westelijk deel van het Europakwartier.

Ondanks reeds afgegeven vergunningen en verstreken deadlines, zijn Bouwfonds (onderdeel van het consortium Allifondsius) en Euroquartier nog niet gestart met de bouw. Het College van B&W vindt het onaanvaardbaar dat partijen hun afspraken niet nakomen, en heeft nakoming van het contract geëist.

Gemeente: onacceptabel
In 2004 sloot de gemeente Almere, voor de ontwikkeling van het westelijk deel van het Europakwartier, contracten af met vier consortia. Twee consortia zijn, conform de planning, gestart met de bouw; de eerste woningen zijn inmiddels opgeleverd. De twee andere consortia houden zich níet aan de opgestelde planning, en zijn – ondanks het feit dat de vereiste vergunningen reeds in december 2007 zijn afgegeven – niet gestart met de bouw. Dit vindt de gemeente onacceptabel.

Wethouder Adri Duivesteijn: “Het kán niet zo zijn dat partijen – partijen die al in 2004 een contract hebben getekend – afspraken schenden. Vooral als je ziet dat andere partijen wél gewoon bouwen. Dit gedrag is onaanvaardbaar.”

Maatschappelijke voorzieningen
Het gaat om Euroquartier (een consortium dat bestaat uit Proper-Stok, Ymere Ontwikkeling, Amvest en Moes Bouw) en Bouwfonds, dat deel uitmaakt van het consortium Allifondsius. Dit consortium bestaat – naast Bouwfonds – uit Verwelius Bouwmaatschappij B.V. en De Alliantie, twee partijen die wél zijn gestart met de bouw.

Euroquartier is verantwoordelijk voor de bouw van circa 300 woningen en een aantal maatschappelijke voorzieningen, waaronder een openbare basisschool en een dependance van scholengemeenschap ‘De Meergronden’. Bouwfonds moet, conform de gemaakte afspraken, circa 100 woningen realiseren.

Andere partijen
Duivesteijn: “Wil een gebied volwaardig functioneren, dan zal dat ook een volwaardig gebied moeten zíjn. Dit betekent dat Euroquartier en Bouwfonds móeten bouwen; het is ongelofelijk dat zij zich niet aan de afspraken houden.” De gemeente stelt dan ook een ultimatum en heeft Euroquartier en Allifondsius schriftelijk gemaand te starten met de bouw.

De gemeente geeft de consortia daarmee een laatste kans om een conflict te voorkomen. Wanneer de partijen niet expliciet toezeggen op korte termijn te realiseren, ontbindt de gemeente de contracten en gaat op zoek naar partijen die de delen, waar Euroquartier en Allifondsius nu níet bouwen, wél willen ontwikkelen.

Contracten ontbinden
Dat er voldoende partijen zijn die interesse hebben, blijkt uit de contracten – “megacontracten”, aldus Duivesteijn – die onlangs zijn afgesloten met TCN, De Key en Stadgenoot. Deze partijen tekenden voor een spoedige realisatie van 1.500 woningen en enkele grootschalige retailvoorzieningen in het Olympiakwartier, hét centrumgebied van Almere Poort. De eerste woningen moeten binnen nu en twee jaar worden opgeleverd.

Wethouder Duivesteijn: “Het is graag of niet. Als Euroquartier en Allifondsius niet aangeven dat zij de bouw zullen starten, zullen we de contracten ontbinden. Partijen staan in de rij om hier te mogen bouwen; partijen die hun afspraken wél nakomen, en die bovendien een hoger ambitieniveau en een hogere kwaliteitsstandaard hanteren. Ik ga liever met dergelijke partijen in zee.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.