Ga naar hoofdinhoud

Aluminium kroon als aandachtstrekker

Op het vernieuwde Eemplein trekt de zilverkleurige kroon van het cultuurcentrum Eemhuis direct de aandacht. Dit culturele icoon dient als publiekstrekker en geeft het plein letterlijk glans met zijn expressieve bollengevel. Een project met vele uitdagingen.

Aan de overzijde van het spoor heeft de gemeente Amersfoort het cultuurcentrum Eemhuis gebouwd. Als een soort bekroning van het gebouw kragen drie balkvormige volumes sterk uit de gevel. De alzijdige aluminium bollenbeplating loopt naar binnen door als plafond- en wandbekleding en geeft het cultuurcentrum een unieke uitstraling. De bollen verwijzen symbolisch naar het schild van de drakendoder Sint-Joris, die in het gemeentewapen van Amersfoort staat afgebeeld, aldus projectarchitect Eric Thijssen van Neutelings Riedijk Architecten.

Volkspaleis met kroon en wapen

De bollenbekleding draagt sterk bij aan het iconische gebaar dat de gemeente Amersfoort hier wilde maken. Het Eemhuis ligt recht tegenover de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en is daarvan alleen gescheiden door het spoor. Samen met de belendende bioscoop, woningen en winkels moet hier een tweede stadshart voor Amersfoort ontstaan. De zes panden delen niet alleen een gemetselde voorgevel, maar ook een grote parkeergarage onder het Eemplein.

Open concept

In het Eemhuis zijn vier gebruikers gehuisvest: Scholen in de Kunst voor kunsteducatie, de openbare bibliotheek Eemland, het regionale archief Eemland en de Kunsthal KAdE met een eigen café, auditorium, winkel en tentoonstellingszalen. De ruimten voor deze vier gebruikers zijn zodanig ingepast, dat zij van elkaar kunnen profiteren. Bezoekers lopen moeiteloos van de ene functie naar de andere. Dat komt door het open concept dat door Neutelings Riedijk Architecten is ontworpen. “We hebben naar de synergie gezocht, zodat het echt een meerwaarde is dat deze gebruikers bij elkaar zitten”, aldus Thijssen.

Sheddak

De functies zijn verticaal gestapeld, met op de begane grond de (gedeeltelijk verdiepte) Kunsthal, op de eerste en tweede verdieping de bibliotheek met het archief erboven hangend op de derde verdieping, en op de top de bekroning met de Scholen in de Kunst. De drie afdelingen van de kunstscholen (theater & dans, beeldende kunst en muziek) hebben ieder een eigen volume. Via het sheddak valt daglicht uit het noorden in de zalen. Tussen de afdelingen zijn er twee extra schoolpleinen met binnen- én buitenruimte voor performances en tentoonstellingen.

Tekst: Josine Crone. Foto: Neutelings Riedijk architecten

Het hele artikel over het Eemhuis verschijnt in Bouwwereld nummer 6. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.