Ga naar hoofdinhoud

Amfibiehuis drijft bij hoogwater

In Marlow (UK), vlakbij rivier de Thames, is een drijvend amfibiehuis gebouwd. Het huis ligt slechts 10 meter van de rivierbedding in de uiterwaarden en dat gebied loopt dus regelmatig onder. Maar geen paniek voor de bewoners: als het water in de Thames stijgt, komt het huis los van de fundering en gaat het drijven.

2,5 meter hoogwater

Het idee komt van Baca Architects, een bureau gespecialiseerd in waterbestendig bouwen. Zij zien het amfibiehuis als een mogelijke oplossing in gebieden waar veel hoogwater voorkomt. De woning is bestand tegen 2,5 meter hoogwater, meer dan verwacht in dit gebied. Techniker voerde het idee uit.

Betonnen ponton

De woning heeft een lichtgewicht houten constructie die rust op een betonnen ponton. Het geheel ligt in een soort dok. Daar omheen staan vier palen die de woning ook bij hoogwater op zijn plek houden. De woning heeft zo’n 25% meer gekost dan een gewone, even grote woning, maar Richard Coutrs van Baca Architects verwacht dat deze kosten omlaag gaan zodra meer bouwbedrijven deze manier van bouwen gaan toepassen.

Nutsvoorzieningen

De grootste uitdaging van het huis was overigens niet het bouwen op zich, maar het aanbrengen van de nutsvoorzieningen. Vanwege de veiligheid gebruikt het huis alleen elektriciteit, geen gas. Alle kabels hiervoor en voor de riolering zijn aangelegd in flexibele kabel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Amfibiehuis drijft bij hoogwater

 • @@@@

  hoe zit het met de riolering?

 • arie

  Het idee is wel aardig, maar bouwen in de uiterwaarden is dan weer minder.
  Het belemmerd de vrije doorstroming bij hoogwater en zou daarmee elders problemen kunnen opleveren. Zeker bij grootscheepse toepassing.

 • Graaf

  Deze techniek en het idee is vooral NIET nieuw! Uitvinder deBryijn uit Buitenpost ontwikkelde drijvende woningen in een funderingsput al in 1994. Hij is ook de geestelijke vader van de waddenwoning(en), en is verder ook bekend zijn zijn toepassingen van natuurschelpen in kruipruimtes, maar ook bakstenen gemaakt van schelpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.