Ga naar hoofdinhoud

Ankerplan van belang voor luchtdichting

In de bouw moeten hoek-ankers, schroeven en afdichtingsmaterialen al in een vroeg stadium gekozen worden. Een zogenaamd ‘ankerplan’ zorgt voor een zo goed mogelijke aansluiting van bouwdelen, een handige luchtdichting en een kostenbesparing. Dat was te zien en te horen tijdens het Bouwwebinar ‘Ankeren, verbinden, luchtdichten’ dat 11 november plaatsvond.

Juiste hoek-anker kiezen

Met het zwaarder worden van de bouwmaterialen (dikke kozijnen met triple glas, bijvoorbeeld) en het breder worden van de spouw (wegens toegenomen isolatie) wordt de keuze voor sterke verbindingsstukken, zoals hoek-ankers, steeds ingewikkelder. Zo’n hoek-anker moet met de juiste ankers (chemisch, roestvast staal of kunststof) aan de ondergrond worden bevestigd en daar onder, op of omheen moet de luchtdichting worden aangebracht.

Vervolgschade

Uit polls tijdens het webinar bleek wel dat in de bouwpraktijk nog vaak pas over verbindingen wordt nagedacht als het kozijn al in de hijskraan hangt om bevestigd te worden. Het gevolg: gelegenheidsoplossingen om de boel passend, sluitend, vast en luchtdicht te krijgen. Het risico op fouten daarmee is groot en die op vervolgschade dus ook. Een luchtlek bij een kozijn zit immers ‘op slopershoogte’ en kan dus alleen hersteld worden na breekwerk.

Terugkijken

Het webinar werd door Eisma Bouwmedia georganiseerd in samenwerking met De Kracht van de Combinatie, een samenwerkingsverband van verbindingsstukkenleverancier Gebr. Bodegraven, ankerleverancier fischer Benelux en afdichtingsmaterialenleverancier Tremco illbruck. Arjan van Termeij (Gebr Bodegraven), Jeroen Oudshoorn (fischer Benelux) en Alexander de Boon (Tremco illbruck) waren de sprekers tijdens het webinar. De uitzending is gratis terug te kijken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.