Ga naar hoofdinhoud

App meet dag- en kunstlicht

Stichting Living Daylights heeft de App ‘Check the Light – Luxmeter’ gelanceerd. Een applicatie op de iPhone of iPad die de hoeveelheid dag- en kunstlicht meet. De gemeten luxwaarde is een belangrijke indicator voor de hoeveelheid ‘gezond licht’ in gebouwen.

De hoeveelheid licht in een ruimte is bepalend voor wat er in die ruimte kan gebeuren. Een luxwaarde tussen de 300 en 500 is voldoende voor normaal kantoorwerk, terwijl binnenplanten minimaal 800 lux nodig hebben om te kunnen overleven. Voor het op gang houden van ons biologisch systeem is zelfs een luxwaarde van 1000 de ondergrens. Belangrijke kengetallen dus om mee te nemen in het gebruik van bijvoorbeeld kantoorruimtes, scholen en zorgcentra, aldus Stichting Living Daylights.

Luxwaarden

Reden voor de stichting om de App ‘Check the Light – Luxmeter’ te ontwikkelen. De App op de iPhone of iPad geeft een indicatie van de hoeveelheid licht in binnen- en buitenlocaties. De uitleg over de luxwaarden geeft vervolgens aan wat de functie van het licht in de ruimte is. Gaat het alleen om taakverlichting of worden de positieve effecten van daglicht volledig benut?

Gezond licht

Door de functie van de hoeveelheid licht inzichtelijk te maken, wil de stichting iedereen stimuleren verder te gaan dan alleen ‘taakverlichting’ en te streven naar ‘gezond licht’. “Daglicht is goed voor de gezondheid en noodzakelijk voor ons bioritme. Daglicht is gratis en buiten ruim voorradig. Maximaal gebruik van daglicht draagt zo bij aan duurzame en energiezuinige gebouwen.”

De  App ‘Check the Light – Luxmeter’ is voor 1,59 euro te downloaden in de App Store.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “App meet dag- en kunstlicht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.