Ga naar hoofdinhoud

Gebrekkige luchtspouw, vlekkerige gevel

De gevels van een pas opgeleverde woning met kantoor vallen onbedoeld wel heel erg op. Ze vertonen grote kleurverschillen. De opdrachtgever besluit de vlekkerigheid niet voor lief te nemen en wijst met een beschuldigende vinger naar de aannemer. Maar die is niet van plan op te draaien voor de schade.

Vlak na oplevering van zijn nieuwe woning met kantoor constateert de opdrachtgever dat de gevels zowel in droge als in natte toestand grote kleurverschillen vertonen. Deze vlekkerigheid wordt volgens hem veroorzaakt door een gebrekkige luchtspouw. De aannemer betwist de wanprestatie. Hij heeft de spouwmuur precies gebouwd zoals de architect van de opdrachtgever heeft voorgeschreven.

Allereerst de vraag of de spouwmuur deugdelijk is gebouwd. Vast staat dat volgens de in de bouwwereld relevante richtlijn een effectieve luchtspouw 20mm moet zijn. De buitengevels zijn spouwmuurconstructies met een totale breedte van 350mm. De afmetingen zijn verder als volgt: isolatiemateriaal 130mm breed, binnenblad 100mm breed en buitenblad 108mm breed. De theoretische luchtspouw komt daarmee uit op maximaal 12mm (350-130-100-108), en voldoet dus niet aan de richtlijn. Bovendien erkent de aannemer dat de luchtspouw op sommige plekken nog smaller of nagenoeg nihil is, omdat je altijd rekening moet houden met de gebruikelijke toleranties van de materialen en de muren.

Met deze conclusie in het achterhoofd is het voldoende aannemelijk dat de kleurverschillen hoofdzakelijk worden veroorzaakt door de gebrekkige spouwmuur. Door de te kleine luchtspouw is er onvoldoende ventilatie: de gevelmuren drogen niet goed met vlekkerigheid tot gevolg. Kortom, de luchtspouw voldoet niet aan de eisen van goed en deugdelijk werk.

Op instructie van architect
De aannemer meent dat het gebrek niet aan hem kan worden toegerekend. Hij heeft de spouwmuur op instructie van de architect gebouwd. De architect heeft lopende de bouwwerkzaamheden de afmetingen van de spouwmuur gewijzigd, waardoor de luchtspouw smaller werd dan het bestek eerst voorschreef. Aangezien de architect directie voerde, komen de gevolgen van deze veranderingen voor zijn risico.

De arbiter besluit als volgt. De verantwoordelijkheid voor de door of namens opdrachtgever voorgeschreven constructie en werkwijzen ligt bij de opdrachtgever. Maar op de aannemer rust een waarschuwingsplicht. Hij heeft niemand gewaarschuwd voor de wel erg krappe luchtspouw. Bovendien heeft de vakman de gewijzigde spouwmuur gebouwd zonder dat de architect de tekeningen had aangepast.

De arbiter stelt de schade aan de gevel vast op 52.500 euro. De helft daarvan komt voor rekening van de opdrachtgever. De aannemer betaalt de andere helft à 26.250 euro plus 890,72 euro aan expertisekosten en de helft van de arbitragekosten 2.763,96 euro.

Geschilnummer 30.890

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.