Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Daken

Uitvoering dakkapel onder de loep

Omdat de nieuwe dakkapel aan de westkant van zijn woning volgens hem gebrekkig is uitgevoerd, schort de opdrachtgever de betaling van acht facturen op. Als de aannemer vervolgens weigert het geheel op te leveren, wordt alles betaald en 8.875 euro in depot gestort. Vraag is of de vakman hier nog recht op heeft.

De aannemer stelt dat hij wel degelijk recht heeft op betaling van het resterende bedrag à 8.875 euro. De dakkapel is immers uitgevoerd conform de overeenkomst. Volgens de opdrachtgever wijkt de dakkapel af van de definitieve tekening. Op deze tekening is de dakkapel op een afstand van vijf dakpannen van de nok geplaatst, terwijl de aannemer zeven dakpannen als uitgangspunt heeft gehanteerd. De wijze waarop de dakkapel is uitgevoerd, correspondeert met geen van de aangezichten van de dakkapel op de definitieve tekening. Hierdoor is de binnenruimte van de badkamer verkleind en esthetisch minder fraai. Daarnaast heeft een aantal dakpannen van de dakkapel geen afsluitende functie, waardoor een grote kan op inwatering aanwezig is. De aannemer heeft in zijn ogen het recht op de restant aanneemsom verspeeld.

De opdrachtgever baseert zijn stelling uitsluitend op de door beide partijen goedgekeurde definitieve tekening. Uit deze tekening is geen eenduidige maatvoering van de dakkapel af te leiden, concludeert de arbiter. Er is zowel een maatvoering af te leiden die overeenkomt met de plaatsing van de bovenzijde van de dakkapel op een afstand van zeven dakpannen tot de nok (2,38 meter) als een afstand van vijf dakpannen tot de nok (circa 1,80 meter).

Geen gebreken

Tijdens de bezichtiging constateert de arbiter dat tussen de nok van het dak van de woning en de plaats waar het schuine dak van de dakkapel in het dakvlak van het huis loopt, zich zeven dakpannen bevinden. Met een lengte van 34 centimeter per stuk. Op grond van de definitieve tekening kan dus niet worden vastgesteld dat de door de aannemer gerealiseerde dakkapel niet conform de overeenkomst is uitgevoerd. Noch dat de binnenruimte van de badkamer door de gestelde onjuiste uitvoering is verkleind.

De arbiter heeft geen gebreken aan de dakkapel waargenomen. Van onjuist bevestigde dakpannen die kans op inwatering zouden vergroten, is geen sprake. Er zijn ook geen sporen van lekkage gevonden.

De conclusie luidt dat de aannemer recht heeft op de laatste 5 procent van de aanneemsom à 8.875 euro. Inclusief btw, exclusief rente. De 3.727,50 euro arbitragekosten komen voor rekening van de opdrachtgever.

Geschilnummer 32.856

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.