Ga naar hoofdinhoud

Wijzigingen worden opleverpunten


Het niet aanbrengen van stalen spanten, een te hoog geplaatste verdiepingsvloer en een koudebrug in de vloerconstructie van de erker. Drie opleverpunten aan een woning die de aannemer worden verweten. Maar de vakman maakt zich niet druk. Hij mocht volgens artikel 6 wijzigingen in het plan doorvoeren.

Dragende muren
In plaats van de voorgeschreven stalen spanten met cellenbeton wanden brengt een aannemer op de verdieping dragende muren aan. Het gevolg: een protesterende opdrachtgever, die hecht aan vrije indeelbaarheid. Wanneer de vakman aanbiedt alsnog stalen spanten aan te brengen, blijft een reactie uit. Oplevering volgt, en pas in de rechtzaal eist de klant een staalconstructie met binnenwanden. De aannemer meent dat hij op grond van artikel 6 in de algemene voorwaarden gerechtigd is wijzigingen in het bouwplan door te voeren. De gekozen uitvoering, met dragende muren, is beter dan de overeengekomen spanten.

Er was geen noodzaak voor deze wijziging, vindt de arbiter. Dus vervalt zijn recht uit artikel 6. Bovendien heeft de opdrachtgever het aanbod tot het alsnog aanbrengen van de spanten terecht geweigerd. De aftimmering van het spant zou volledig in het zicht komen, met een beduidend lagere constructie. De raadsman wijst 13.685 euro toe voor de uitvoering van de constructie conform de overeenkomst.
Volgens de opdrachtgever is de tweede verdiepingvloer 11 centimeter hoger aangebracht, waardoor de vliering evenzoveel centimeters lager is. Het hoogste punt van de vliering meet 2.12 meter boven de vlieringvloer. Uit tekeningen leidt de arbiter af dat 1 centimeter in werkelijkheid 0.93 meter is.

Schadevergoeding
Het hoogste punt van de vliering ligt op tekening op 2.4 centimeter, ofwel 2.23 meter (2.4 x 0.93). De vliering is inderdaad 11 centimeter (2.23 – 2.12) lager dan overeengekomen. Herstel is niet meer mogelijk, vandaar dat de arbiter schadevergoeding wegens waardevermindering toekent à 1.500 euro. De koudebrug in de vloerconstructie legt de arbiter naast zich neer. De opdrachtgever heeft dit punt geaccepteerd door het bij de oplevering niet te melden. Terwijl hij al tijdens de bouw een te korte vloerplaat met aangestort deel ontdekte. Hierop terugkomen, kan niet meer.
De aannemer betaalt 3.977,98 euro arbitragekosten plus de rechtsbijstandskosten à 1.740 euro.

Geschilnummer 28.786

Tekst: Viola Huurnink

Tekening: Pennestreek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.