Ga naar hoofdinhoud

Architect ontwikkelt bouwsysteem noodwoning


De Belgische architect Frans De Medts heeft een eenvoudig systeem ontworpen om vlug noodwoningen op te trekken. De Medts deed onderzoek naar betaalbare architectuur. Hij zet zijn ideeën over een nieuwe skeletbouw uiteen.

“Eén van de grote troeven van mijn houten skeletbouwsysteem is dat je met heel kleine secties kan werken, waardoor bossen en biotopen gespaard worden. Ik gebruik eigenlijk takken in plaats van hele bomen”, zegt hij.

De Medts illustreert zijn uitvinding via een houten wandconstructie. Die bestaat uit verticale balkjes, verbonden door horizontale balkjes. Voor verdiepingsbouw hebben de balkjes slechts een doorsnede van 4,4 centimeter.

Aardbeving en rukwind
“Alle belangrijke krachten concentreren zich op de verticale balkjes. De stevigheid van zo’n constructie is indrukwekkend. Dergelijke structuren bieden daarom meer weerstand tegen aardbevingen en rukwind. Bijkomend voordeel: je kan op elk braakliggend terrein boompjes aanplanten die speciaal voor deze bouwwijze bestemd zijn. Na acht jaar kunnen de bomen al gerooid en gebruikt worden’, zegt De Medts.

Instant-noodwoningen
‘Voor nood- of transitwoningen kan je zelfs met kleinere balkjes werken. De structuren kunnen op voorhand in elkaar gestoken worden en daarna op de werf opengevouwen worden, zoals de Mongoolse Yurt- of Ger-tenten. De structuren worden in de hoeken geblokkeerd en van een dak voorzien. In eerste instantie kan een tentzeil als afwerking dienen.

Groot voordeel ten opzichte van aluminiumtenten is dat je zulke constructies stapsgewijs kan uitwerken tot volwaardige woningen en ze indien nodig toch vlug kunt demonteren. Je kan ze bovendien stapelen tot ruimere verblijven. Deze bouwwijze is uiteraard zeer goedkoop’, zegt De Medts, die destijds bij het Belgische nonprofit-initiatief Architecten Zonder Grenzen actief was.

Bron: Het Nieuwsblad.be

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.