Ga naar hoofdinhoud

Atrium terug in monumentaal bankgebouw


The Bank is gerenoveerd. Het voormalige hoofdkantoor van ABN Amro aan de Herengracht is in oude luister hersteld, waarbij onder meer het oorspronkelijke atrium in vernieuwde vorm is terug gekeerd. Het monumentale gebouw omvat nu 25000 m2 kantoor, 110 parkeerplaatsen en 7000 m2 commerciële ruimte. Delicatessenwinkel Marqt heeft daarvan inmiddels ruim 1000 m2 in gebruik genomen.

Het bankgebouw van ABN Amro kwam in 1999 leeg te staan, na de verhuizing naar de Amsterdamse Zuidas. In opdracht van Kroonenberg groep maakte Rijnboutt een plan voor een grootscheepse renovatie. Een herstructurering noemt Rijnboutt het zelf.

Het oorspronkelijke atrium in het gebouw werd in de jaren ’60 dicht gemaakt omdat er behoefte was aan meer vloeroppervlak. Er werd nieuwbouw toegevoegd aan de oostzijde en op de bovenste verdieping werd een ’tentendak’ met een stalen skelet toegevoegd.

Houtskeletwanden
Het nieuwe atrium begint vanaf de eerste verdieping, in plaats van op de bel-etage. Aannemer Midreth sloopte de vloeren en de balken langs de kolommen aan de rand van het atrium, en bracht nieuwe binnengevels aan. In de geest van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw verrees een nieuw atrium met borstweringen van graniet op houtskeletwanden en kozijnen van geanodiseerd aluminium met stalen profilering.

Aan de bovenzijde van het atrium bevindt zich een nieuwe gesegmenteerde glaskap, die de beweging volgt van de in de jaren ’60 gerealiseerde opbouw. Onder deze dakkap is over het gehele atrium een semitransparant plafond gemaakt met draadglas erin. Dit glasplafond is met een staalconstructie aan het bestaande gebouw bevestigd, evenals het verrijdbare glazenwassersbordes van circa 1,5 m2 dat vlak boven het plafond aan een railconstructie hangt.

Doordat de ruiten scharnierend bevestigd zijn, kan vanaf het verrijdbare werkbordes niet alleen de bovenzijde maar ook de onderzijde van het glasplafond worden gereinigd.

De buitengevels van het gebouw zijn gerenoveerd en vernieuwd. Ook alle installaties in het gebouw zijn vernieuwd.

Video
Bekijk hier een promotievideo met 3D-animatie over The Bank in Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.