Ga naar hoofdinhoud

Balkenende wil crisiswet voor de bouw

Premier Jan Peter Balkenende wil allerlei bouwprojecten in het land versnellen door de invoer van een speciale crisis- en herstelwet. Die moet het mogelijk maken dat de overheid tijdrovende procedures rond bijvoorbeeld de aanleg van infrastructuur opzij zet. Sneller bouwen kan de economie aanjagen, is het idee.

Balkenende maakte zijn initiatief voor de wet, die hij samen met CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) en PvdA-minister Jacqueline Cramer (VROM) wil indienen, zaterdag bekend op het CDA-congres in Utrecht. De wet moet ,,regelvrije gebieden” aanwijzen waar bijvoorbeeld slepende bezwaarprocedures van de milieubeweging flink kunnen worden beperkt.

Investeringen naar voren
Met de wet kunnen provincies en gemeenten voldoen aan een eerdere oproep van Balkenende om geplande investeringen in bijvoorbeeld weg- en waterbouw naar voren te halen. Dergelijke maatregelen staan ook op de lijst waarover de coalitie al ruim twee weken praat. ,,Het is zonde als dat niet sneller kan vanwege procedures. Iedereen weet dat het soms lang duurt voordat de eerste spade de grond ingaat”, zei de premier.

Coalitiegenoot PvdA zegt graag op zoek te gaan naar manieren om bouwprojecten te versnellen. Tweede Kamerlid Roos Vermeij waarschuwt wel dat het aanwijzen van regelvrije zones niet mag leiden tot overschrijding van de (milieu)normen. Ze denkt bouwprojecten ook te kunnen versnellen door doublures uit de regelgeving te halen.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.