Ga naar hoofdinhoud

Balkon kan zonder wapening


Uitkragende balkons in staalvezelbeton hebben geen aanvullende wapening nodig. Dat is de conclusie van een belastingsproef die is uitgevoerd bij de TU Eindhoven. Professor Cees Kleinman deelde op de Betondag mee dat balkons waren belast tot 230 % van de maximale ontwerpbelasting alvorens te bezwijken. En op dat moment was het niet het staalvezelbeton dat bezweek, maar de isokorf-verbinding tussen balkon en casco.

Ook de proeven met de zogenaamde kruisjes zijn veelbelovend. Om de stabiliteit te bepalen zijn kruisjes beproefd met traditionele wapening, ongewapend en met staalvezelbeton, met drie verschillende belastingen. Het bleek dat het kruisje van staalvezelbeton qua gedrag veel weg had van het traditioneel gewapende kruisje. Wel waren de gevonden waarden iets lager.

In ieder geval kan worden geconcludeerd dat de taaiheid van staalvezelbeton voldoende is en dat het materiaal een behoorlijke horizontale belasting kan hebben voordat het bezwijkt.

Het project, dat de kracht aan wil tonen van het werken met staalvezelbeton, is een initiatief van TU/e, het Cement&BetonCentrum en een groot aantal bedrijven en organisaties in de branche.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *