Ga naar hoofdinhoud

Ballast Nedam kan Canontoren NHM realiseren

Architecte Francien Houben heeft een slotoffensief ingezet in de slag op het Nationaal Historisch Museum (NHM). Volgens haar bureau Mecanoo en bouwbedrijf Ballast Nedam is het oorspronkelijke plan voor een canontoren voor het beschikbare budget van 50 miljoen euro te realiseren.

Voor het geld kan de Canontoren worden gebouwd en een bovengrondse parkeergarage voor ongeveer duizend auto’s. De kosten voor de garage bedragen 7 tot 10 miljoen euro, veel minder dan de 30 miljoen die een parkeergarage zou kosten volgens de directie van het NHM. Het oorspronkelijke plan kan ook snel worden gerealiseerd omdat er niet eerst sloop nodig is om te bouwen. Dat is in het Arnhemse centrum wel het geval, aldus Mecanoo. In de aanloop naar het NHM heeft de rijksoverheid meermalen aangegeven het museum snel te willen openen.

Vijf verdiepingen
Houben maakte in 2007 samen met Jan Vaessen, toen directeur van het Openluchtmuseum, voor Arnhem het winnende plan voor het NHM. Dat bestond uit een vijf verdiepingen hoge toren waarin de canon van de Nederlandse geschiedenis centraal zou staan.
De Canontoren biedt bezoekers middels vensters een blik op vijftig thema’s uit de Nederlandse geschiedenis.

Het uit rode bakstenen opgetrokken ontwerp telt vijf verdiepingen. Mede uit vrees voor hoge kosten wil de directie het museum nu bouwen in het Arnhemse stadcentrum in plaats van naast het Openluchtmuseum. De Tweede Kamer vergadert donderdag over de locatie van het nieuwe rijksmuseum.

Bron: De Gelderlander en De Volkskrant

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.