Ga naar hoofdinhoud

Banden wisselen? Gebruik een assteun en een potkrik!

assteun

Is je autoband lek? Of wil je juist voor het winterseizoen je zomerbanden zelf wisselen voor winterbanden? Of juist van winterbanden naar zomerbanden? Assteunen en potkrikken zijn belangrijke onderdelen die je gaat gebruiken bij het liften van het voertuig. Met een potkrik lift je het voertuig omhoog en wanneer het voertuig op de juiste hoogte is gebruik je assteunen om het voertuig te ondersteunen. Een belangrijke rol is het draagvermogen van beide producten. De potkrik en assteun kan je thuis of voor onderweg gebruiken, maar zijn ook geschikt voor werkplaatsen en garages. 

Verschillende type potkrikken

Potkrikken zijn verkrijgbaar vanaf 2 ton t/m 50 ton en hebben diverse hoogtes. Neem bijvoorbeeld de 20 tons potkrik, deze heeft een minimale hoogte van 265 mm en een maximale hoogte van 510mm. Daarbij komt dat deze potkrik handmatig, maar ook met perslucht omhoog gepompt kan worden. Welke jij nodig hebt is niet alleen afhankelijk van de hoogte, maar ook van het gewicht van het voertuig. De potkrik bestaat uit onder andere een cilinder, ontluchtingsventiel, hendel en een schotel die omhoog gedraaid kan worden. De potkrik is een eenvoudig apparaat om te bedienen. Wanneer je gaat pompen moet je eerst het ontluchtingsventiel afsluiten, zodat er druk ontstaat en de olie de cilinder omhoogdrukt. Wanneer je klaar bent en de potkrik onder de auto weg wilt halen, draai je het ontluchtingsventiel weer open, zodat lucht ontsnapt en de cilinder weer terug gaat naar de beginstand.

Ondersteuning van een assteun

Nadat je het voertuig met de potkrik omhoog hebt getild, dien je assteunen te gebruiken om het voertuig goed te ondersteunen. Mocht de hoogte niet helemaal overeenkomen in combinatie met de potkrik, kan je bijvoorbeeld blokken gebruiken om de potkrik te ondersteunen. Assteunen zullen nooit zakken, waardoor je veilig onder de auto kan werken. In het assortiment van Airpress vind je assteunen vanaf 3 t/m 20 ton. Ook hierbij spelen hoogte en gewicht van het voertuig een grote rol. Met de hendel draai je de assteun omhoog totdat het voertuig volledig ondersteund wordt, daarna kan je de potkrik onder de auto vandaan halen. Wanneer je klaar bent met het verwisselen van de band, gebruik je de potkrik om het voertuig te ondersteunen om de assteunen te verwijderen om daarna het voertuig te laten zakken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *