
Om de modernisering vlot te trekken moeten er volgens De Grave net zulke garanties komen als het kabinet aan banken en verzekeraars geeft. Bij uitstel van nieuwbouw zullen patiënten langer tussen vestigingen van een ziekenhuis op en neer moeten reizen, zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Oudere gebouwen hebben vaak te kleine kamers om alle medische apparatuur bij het bed te plaatsen, tilliften te gebruiken of volgens de nieuwste eisen infecties tegen te gaan.
Banken zijn terughoudend
Ziekenhuisbestuurders steunen het pleidooi van De Grave voor overheidsgaranties voor ziekenhuizen. ”Banken zijn zeer terughoudend en elke zekerheid maakt het aantrekkelijker voor ze geld uit te lenen,” aldus Jan Kleijne van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.
Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer beloofd de problemen die de zorgsector door de kredietcrisis ondervindt, te inventariseren. Staatsgaranties kunnen een optie zijn, zegt CDA-Kamerlid Jan de Vries. Hij vindt dat De Grave zijn zorgen eerst bij het ministerie kenbaar moet maken. ”Maar het is niet goed als noodzakelijke investeringen van ziekenhuizen te lang worden uitgesteld.”
Onderzoek afwachten
Coalitiegenoot Eelke van der Veen (PvdA) wacht op het onderzoek van Klink. ”Daarna moet de minister het gesprek aangaan met de Nederlandse Vereniging van Banken.”
Van der Veen vindt dat ook bekeken moet worden of het Waarborgfonds voor de Zorg, waarin een veertigtal zorginstellingen zit, een rol kan spelen bij de kredietverlening. Het fonds is eigenlijk niet bedoeld om bouwplannen van ziekenhuizen te ondersteunen en heeft ook niet de middelen om garant te staan voor miljardeninvesteringen.
Bron: Het Parool