
Twintig bedrijven gaan samen met de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) de uitdaging aan om samen te komen tot een gebouwschil opgebouwd uit prefab elementen en samengesteld uit natuurlijke, hernieuwbare en recyclebare bio-based materialen.
Wereldwijd gebruikt de bouw circa 40 procent van alle grondstoffen. Het is daarom logisch dat consumenten, professionele opdrachtgevers en overheden meer en meer vragen naar toepassingen met hernieuwbare en recyclebare grondstoffen, is de gedachte erachter.
Met de resultaten willen de deelnemende partijen zich onderscheiden door, juist in deze tijd, op een positieve wijze in te gaan op de wensen van bewoners en opdrachtgevers. Naast duurzaamheid nu en in de toekomst staan veiligheid en welzijn van bewoners of andere gebruikers van gebouwen hierbij voorop.
Binnen het samenwerkingsverband besteden de deelnemende partijen aandacht aan:
- Verantwoord materiaalgebruik in kozijnen, ramen en deuren.
- Dak- en gevelconstructies opgebouwd uit (samengesteld) constructief hout, hernieuwbare- en recyclebare plaat- en isolatiematerialen.
- Binnen deze ontwikkelingen wordt damp-open bouwen meegenomen en staat de toepassing van folies ter discussie.
- Geïntegreerde natuurlijke energiebronnen.
- Gevelbekleding van (gemodificeerd) hout en andere hernieuwbare en recyclebare grondstoffen.
- Onderhoudsarme systemen voor de afwerking.
Afgelopen week heeft Agentschap NL besloten de subsidie voor het NBvT-IPC project ‘Prefab gebouwschil, opgebouwd uit Bio‐Based materialen’ te verlenen. Vanaf 1 juni 2012 gaat het project van start. Het project heeft een looptijd van 2 jaar en een totaal budget van 1.250.000 euro. Naast een subsidie, die 500.000 euro bedraagt, investeren de deelnemers zelf in uren en middelen.
(Foto: www.accoya.com)
Earthships dus…
Prima initiatief. Als ik daar op enigerlei wijze een bijdrage in kan leveren hoor ik het graag.
@ Bart Huisman
Ik heb toch het idee, dat dit proef project wat anders is als jij bedoeld en hebt gedaan, en dus niet precies hetzelfde is zoals je schrijft.
Wat zij volgens mij willen doen is meer in hernieuwbare producten het uiteindelijk op de markt gaan brengen, zodat het ook in een normale marktpositie kan worden verhandeld en verwerkt, wat ik van jouw lees en begrijp is toch meer in de sfeer van de spijkers uit een paar ouwe planken trekken, en die planken weer opnieuw gebruiken, dat kun je wel doen, als je meer zelf bezig bent ermee, maar voor op de gewone reguliere bouwmarkt is dat geen optie, gaat teveel tijd in zitten, en dat drijft de prijs op.
Heb dat zelf mee gemaakt met een opdrachtgever die vanuit een slooppand een aantal overigens mooie binnendeurkozijnen met deuren had opgekocht, en die moesten in het nieuwe huis komen, is ook gebeurd, en zag er uiteindelijk mooi uit, maar over de prijs van arbeid moet je het dan maar niet hebben.
Dit vind ik erg mooi nieuws. Ik hoop dat dit initiatief veel navolging krijgt en dat vele bedrijven zich zullen aansluiten. In het project Boerderij 4 / Bart Art Box ben ik in 2007 op precies dezelfde manier te werk gegaan. In de Grote Schuur en Kleine Schuur van een zeer oude Groninger boerderij. Het motto: alles is reversibel, alles is herbruikbaar. Maar ook lage temperatuur verwarming, extra dikke isolatie, hergebruik van sloopmateriaal, extreem zuinig gebruik van plastic folies en kunststoffen leidingen, plato-gevelbekleding, terugliggende kozijnen voor ramen en deuren en dergelijke.