Ga naar hoofdinhoud

Beek start pilot gecertificeerde bouwplantoets

De gemeente Beek heeft ingestemd dat SATIJNplus architecten te Born samen met Cauberg Huygen te Maastricht een pilot starten betreffende een gecertificeerde bouwplantoets. Deze plantoets heeft betrekking op een cargoloods van 20.000 m2 te Maastricht Airport.

Private partijen
Recent is er een proefproject afgesloten waarin het ministerie van VROM de haalbaarheid van de gecertificeerde bouwplantoets heeft onderzocht. Het idee achter de gecertificeerde bouwplantoets is dat de bouwbesluittoets, welke onderdeel uitmaakt van de bouwvergunningprocedure, ook betrouwbaar kan worden uitgevoerd door private partijen.

Dit maakt de bouwbesluittoets welke normaliter door de gemeente wordt uitgevoerd vervolgens overbodig. Als gevolg hiervan zijn in Nederland een viertal bedrijven, waaronder SATIJNplus architecten en Cauberg Huygen, als eerste gecertificeerd.

Uniek
Een pilotproject van deze omvang is uniek in Nederland. Ook het ministerie van VROM is geïnteresseerd in het verloop en de uitkomsten van een dergelijke pilot. Een project als deze zal de vuurdoop zijn voor de gecertificeerde bouwplantoetsers en mede bepalend zijn voor verdere projecten onder gecertificeerde toets. Het bureau bouwplantoetsing is zelf volledig verantwoordelijk voor de toetsing.

Ook voor de gemeente zal dit een leerzaam project zijn waarbij de ervaringen een bijdrage kunnen leveren voor toekomstige projecten binnen de gemeente Beek. De aanvrager ontvangt een reductie van 10% van de bouwleges bij uitbesteding van de ^bouwbesluittoets. De gemeente hoopt voor dit project subsidie te verkrijgen via de Provincie en het ministerie van VROM.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *