Ga naar hoofdinhoud

Beeldbepalend paviljoen verrijst in Groningen

Een beeldbepalend paviljoen is afgelopen werken verrezen in het Open Lab Ebbinge in het Ebbingekwartier in Groningen. Een tijdelijk gebouw voor kinderopvang, kantoorruimte en twee woonstudio’s. De modulaire bouw is in twee dagen geplaatst, de afbouw tot ingebruikname nam slechts een tweetal weken in beslag.

De eigenwijze piramidevorm past naadloos binnen de uitgangspunten van het experiment Open Lab in het Ebbingekwartier; dé creatieve stadswijk van Groningen. Het Open Lab Ebbinge is een innovatieve proeftuin voor tien tijdelijke bouwwerken, op slechts 500 meter loopafstand van de Grote Markt van Groningen. Tijdelijke stedenbouw is momenteel hot, wat onder meer blijkt uit de landelijke interesse in het Open Lab. Experts uit diverse beroepsgroepen komen regelmatig kijken hoe dit bijzondere bottom-up project vorm krijgt.

Hoog afwerkingsniveau

Het paviljoen is ontworpen door Studio Wide Label en gebouwd door modulair bouwexpert Jarino Groep. De modulaire elementen zijn in 5 weken geprefabriceerd in de fabriek van Jarino Groep. De plaatsing van de elementen op de bouwlocatie heeft slechts 2 dagen geduurd. De bouw heeft een hoog afwerkingsniveau, vergelijkbaar met het afwerkniveau van traditionele bouwmethoden, en voldoet aan alle bouweisen.

De huidige locatie op het Open Lab Ebbinge is voor 5 jaar in bruikleen gegeven, daarna wordt het paviljoen opnieuw opgebouwd op het Zernikecompex in het noorden van de stad. De combinatie van de modulaire bouwmethode, verplaatsbaarheid en de hoogwaardige afwerking geeft deze bouwtypologie een nieuwe naam: verplaatsbaar vastgoed.

Paviljoen van zeecontainers

De komende weken wordt het paviljoen omhuld door een ‘geborduurd’ en begroeid hekwerk, waardoor de afscherming van de speelplaatsen wordt geïntegreerd met de gevel. Daarna wordt er begonnen met het volgende spectaculaire paviljoen Het Fornuis: een restaurant met regionaal fastfood, volledig opgebouwd uit zeecontainers.

Foto: Mark Sekuur
Impressie: Studio Wide Label

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *