Ga naar hoofdinhoud

Bekistingen voor wederopbouw Ground Zero

Vandaag is het elf jaar geleden dat de Twin Towers in New York werden verwoest door een aanslag. Inmiddels is de wederopbouw in volle gang. Een van de bedrijven die daaraan meewerkt, is bekistingspecialist Doka. Zij leverden voor Ground Zero een aantal bekistingsoplossingen.

Tower 4

Eerder leverde Doka al de bekisting voor de twee vierkante watervalbassins van het ‘National 11 September Memorial’ en voor Tower 2. Momenteel wordt de klim- en vloerbekisting geleverd voor de 72 verdiepingen tellende, 297 m hoge Tower 4 van het World Trade Center. Zodra dit in het najaar van 2012 is afgerond, zal dit de vierde hoogste wolkenkrabber op Ground Zero zijn. Tower 4 valt op door zijn twee duidelijk gevormde vloerplaten en glanzende glazen gevel. Tot de 47e verdieping zijn de twee delen gelijk, daarna hebben de verdiepingen een trapeziumvormige indeling, waarbij de gehele structuur naar boven taps toeloopt. Hierdoor lijkt de toren zich te draaien in de richting van de Freedom Tower, het hoogste gebouw op Ground Zero.

Staal en beton

Zoals de meeste wolkenkrabbers in New York heeft Tower 4 een stalen frame. Het frame wordt aan de binnenzijde verstevigd door een in het werk gestorte betonnen kern en aan de buitenzijde door “mega-kolommen”. Het stalen frame wordt tussen de zes en acht verdiepingen boven de in het werk gestorte betonnen kern gemonteerd. Daarmee is de coördinatie van de staalconstructie en het betonwerk één van de belangrijkste uitdagingen. De bekistingengineers van Doka ontwikkelden een oplossing voor de bouw van één van de moeilijkere wolkenkrabbers op Ground Zero. Dat was door de verschillende verdiepingshoogtes, variërende indelingen en wanddiktes en de logistieke eisen geen gemakkelijke klus. De tot 90 cm dikke, in het werk gestorte betonnen vloeren worden met kant-en-klare tafels en een flexibel handset bekistingsysteem gegoten. Een tafelliftsysteem TLS verlicht de kraan van andere taken om de vloerkisting snel om te kunnen zetten naar de volgende verdieping.

Snel werken

De 27 m x 27 m tellende torenkern zal het trappenhuis en de liftschachten gaan huisvesten. Om de productiviteit te verhogen, is de torenkern opgedeeld in vier onafhankelijk van elkaar gestorte secties. In de kern staan automatische klimbekistingen opgesteld met een laadcapaciteit van 10 ton per klimmer. Dezelfde klimbekisting wordt gebruikt voor de megakolommen aan de buitenzijde van de structuur. Voor de buitenkant van de schacht is gekozen voor lichtgewicht bekisting. Aangezien de aannemer de betonnen vloer in één keer met de wand van de betonkern stort, worden de bekistingpanelen met de hand geplaatst. De geoptimaliseerde holle stalen frames en de gewichtbesparende Xlife-platen staan garant voor een eenvoudige en ergonomische handling van de elementen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.