Ga naar hoofdinhoud

BENG-eisen: nieuwbouw duurzamer met restwarmte

BENG, nieuwbouw

Restwarmte en restkoude krijgen een gunstige waardering in de BENG-eisen, de energie-eisen voor nieuwbouw. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om restwarmte en -koude uit de industrie en voornamelijk datacenters, die anders zou worden geloosd en waarvoor geen extra brandstofinzet nodig is. Ook warmte uit wkk’s die draaien op biomassa of biogas krijgt een plusje in de BENG-methodiek.

Restwarmte uit elektriciteitscentrales die draaien op aardgas of steenkool krijgen geen waardering in de BENG-eisen. Woningen moeten in 2020 voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Woningen moeten hun energie voor 40% uit hernieuwbare bronnen halen (BENG-eis 3). Die energie zal veelal uit pv-panelen en warmtepompen komen, maar restwarmte uit een warmtenet is nu dus ook mogelijk.

‘Ernstige weeffout’

Aanvankelijk viel restwarmte buiten de BENG-waardering, en dat was tegen het zere been van de Dutch Data Center Association, die deze omissie “een ernstige weeffout” noemde. Een rapport van Berenschot en IF Technology en een Kamermotie later, heeft het ministerie besloten deze restwarmte alsnog in de BENG-bepalingsmethode mee te nemen.

Volgens de minister was dit eerder vanuit Europa niet toegestaan, maar een recente wijziging van de duurzame-energie-richtlijn, zorgt ervoor dat ook hier geen belemmeringen meer zijn. Bij BENG worden ook eisen gesteld aan de efficiëntie van de installaties (BENG-eis 2). Ollongren: “Bij de BENG-2-eis, de eis aan het primair fossiel energiegebruik, was ik al voornemens om restwarmte en –koude mee te waarderen. Dit voornemen is niet gewijzigd.”

Afgezwakte eisen

De afgelopen tijd is er veel commotie geweest rond de recent gepubliceerde concept-BENG-eisen. Deze lijken namelijk behoorlijk afgezwakt ten opzichte van de oorspronkelijk voorgestelde eisen uit 2015. Gedeeltelijk is dat een puur kostenverhaal, geeft de minister toe. Warmtepompen zijn nu eenmaal stukken duurder dan CV-ketels. Bij het “oefenen met de voorgenomen eisen” kwam de HR-ketel vaak nog als goede optie uit de bus. Maar nieuwe woningen draaien vanaf deze zomer in principe niet meer op aardgas.

Terugverdienen

Warmtepompen zijn een prima alternatief, maar “bij de eerder voorgenomen eisen [is] niet getoetst op het vereiste dat de meerkosten van de energiebesparende maatregelen moeten kunnen worden terugverdiend”, schrijft de minister. Nu is dat wel gedaan. En dan blijkt dat die eis – het moet betaalbaar blijven – niet kan worden ingewilligd. En dus wordt het allemaal wat soepeler.

Internetconsultatie

Of, om het met de woorden van de minister te zeggen: “Alternatieven zoals een warmtepomp zijn duurder, waardoor er relatief minder ruimte binnen de gestelde kaders vanuit de Europese Commissie ten aanzien van de kostenoptimaliteit is, om de eisen strenger te stellen.”

Deze maand start een internetconsultatie waarin iedereen kan reageren op de concept BENG-eisen. Daarna stemt de Tweede Kamer erover.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.