Ga naar hoofdinhoud

Beoordelingsmethode duurzaamheid gebouwen

De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft de bètaversie van BREEAM voor de Nederlandse markt gepresenteerd. BREEAM is een overkoepelend systeem om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen. Het streven is dat de door DGBC opgeleide Experts en Assessoren vanaf september 2009 aan het werk kunnen met het labelen van gebouwen.

De bètaversie van het systeem wordt inmiddels ingezet op tien verschillende pilotprojecten in verschillende sectoren van het bedrijfsleven. Per 1 juni worden deze afgerond. De zomermaanden zijn dan bestemd voor het verwerken van de informatie die de pilots opleveren.

Bètaversie
De DGBC hoopt op feedback van zoveel mogelijk andere partijen. Daarvoor maakt de organisatie de bètaversie beschikbaar via zijn website: www.dgbc.nl. De DGBC nodigt geïnteresseerden uit om zich hiermee enthousiast bezig te gaan houden. De term ‘bètaversie’ geeft het al aan: met deze versie van het systeem gaat de DGBC de certificeringsmethode testen, zodat men in het najaar de definitieve versie operationeel kan maken.

Kredietcrisis
Ondanks de Kredietcrisis is Duurzaamheid voor het bedrijfsleven nog steeds een belangrijk thema. Het feit dat de afgelopen maanden een twintigtal organisaties zich bij de DGBC aansloten als participant bewijst dit. Het brengt het totale aantal participanten op 150.

Ook in een recent door de DGBC georganiseerde topontmoeting over Groenfinanciering in Amsterdam kwam sterk naar voren dat de uitdaging hem met name zit in de markt voor duurzame oplossingen; die moet nog veel verder groeien.

Zinvolle feedback
De Dutch Green Building Council is twee jaar geleden door marktpartijen opgericht om te werken aan een algemeen geldend beoordelingssysteem voor de duurzaamheid van gebouwen: BREEAM-NL. Dit is een op de Nederlandse markt toegesneden versie van het internationaal al wijdverbreide BREEAM-systeem (BRE Environmental Assessment Method), oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE), een Britse variant van TNO.

Het incorporeert de al bestaande minder brede systemen van duurzaamheidscriteria. Voor BREEAM is gekozen naar aanleiding van diepgaand onderzoek en een vergelijking van alle beschikbare meetsystemen voor Duurzaamheid. Via de wiki op www.dgbc.nl kunnen geïnteresseerden al bekijken wat precies de criteria zijn en ze kunnen daarover ook meteen hun mening over geven.

Bron: Dutch Green Building Council

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.