Ga naar hoofdinhoud

Bestaande installaties beter stapsgewijs verduurzamen

Bestaande installaties

Door 30 % van het opgestelde vermogen te verduurzamen, kun je tot 70 % besparen op het verbruik van fossiele energie. Dat biedt mogelijkheden om bestaande installaties stapsgewijs te verduurzamen, met verantwoorde investeringskosten.

Dat stelde Alex van Dinther van Viessmann Nederland tijdens het webinar ‘Hoe verduurzaam ik mijn bestaande installatie?’, dat werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia in samenwerking met Viessmann en Spirotech.

Uit een poll onder de kijkers van het webinar bleken de verwachte hoge investeringskosten de belangrijkste reden om (nog) niet van het gas af te gaan.

Wachten op ontwikkelingen

Van Dinther gaf ook aan dat het op dit moment voor veel bestaande installaties in utiliteitsbouw en gestapelde woningbouw wellicht ook niet de beste keuze is om volledig van gas los te gaan. Met name voor gebouwen met een verwachte levensduur van 15 tot 25 jaar, zijn andere keuzes te maken die een stapsgewijze overstap mogelijk maken. Dat biedt de ruimte om in te spelen op bijvoorbeeld de ontwikkeling van ander gas zoals biogas of waterstof. Maar ook om de ontwikkeling af te wachten van nieuwe warmtepompen die onder meer geschikt zijn voor hogere temperaturen. Daarmee hoeven afgiftesystemen en de leidingen daarnaartoe niet te worden vervangen, wat enorm scheelt in de investeringen.

Beter rendement

Ruud Brunst van Spirotech ging in het webinar in op het belang van systeemwaterkwaliteit. Een poll liet zien dat 37% van de kijkers nog nooit had nagedacht over het belang van de kwaliteit van het systeemwater. Bijna de helft was zich er wel van bewust en was daarvoor op zoek naar oplossingen.

Brunst liet zien dat slecht systeemwater kan leiden tot storingen, verkorte levensduur van componenten, extra onderhoud en een lager rendement. Met een goede vuilverwijdering en ontgassing kan volgens een voor Spirotech TNO-onderzoek het rendement van de installaties tot wel 13% verbeteren. Waarbij ook wordt bespaard op onderhoud. Vooral bij de duurzame installaties, die veelal werken met lage temperaturen, is ontgassing zeer belangrijk. Lucht ontsnapt namelijk niet meer vanzelf bij deze temperaturen.

Het webinar ‘Hoe verduurzaam ik mijn bestaande installatie’ is na inschrijving gratis terug te zien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.