Ga naar hoofdinhoud

Een beter begrip van BIM

BIM begrippenlijst

Van little BIM tot big BIM en van IFC tot revit-model: werken met het Building Information Model vraagt kennis van veel Engelse termen en uitdrukkingen. Voor een beter begrip van BIM stelde Xella daarom deze onderstaande lijst samen.  

 

 

 

  • BIM – staat voor Building Information Model. In de kern is BIM een proces waarin software die ontwerpen en modelleren in 3D mogelijk maakt. BIM stelt architecten, aannemers, installateurs en toeleveranciers in staat om samen aan één digitaal ontwerp te werken, waarbij iedere partij eigen informatie kan aanleveren en informatie kan inzien. Dit virtuele model vergroot de efficiënt van het bouwproces en reduceert de faalkosten.
  • Little BIM – wanneer BIM alleen binnen de eigen organisatie wordt toegepast, spreekt men van Little BIM. Dat is bijvoorbeeld het geval als een aannemer de 2D–tekeningen van een architect omzet in 3D en deze gebruikt voor eigen toepassingen. Er vindt geen uitwisseling met externe partijen plaats.
  • Big BIM – men spreekt van BIG BIM als er uitwisseling van 3D-informatie plaats heeft tussen meerdere, externe partijen in het bouwproces. In de praktijk komt dat neer op (digitale) informatie-uitwisseling tussen een architect, aannemer, installateur en/of toeleverancier.
  • BIM Modelleur – iemand die ontwerp-, teken-, berekenings- en selectiewerkzaamheden verricht ten behoeve van het samenstellen, beheren en ontwikkelen van een BIM-model.
  • BIM-kick off: een eerste (bouw)vergadering met de partijen die BIM gaan gebruiken. Centraal onderwerp van gesprek: de aanstaande BIM-samenwerking. Vaak wordt hierin de verschillende verantwoordelijkheden besproken, de eisen die men aan elkaar stelt en de wijze van samenwerking.
  • BIM-protocol: een overeenkomst op schrift met daarin afspraken over de BIM-samenwerking tussen de verschillende partijen. Zaken die hierin kunnen worden vastgelegd gaan onder meer over de manier van communiceren, gebruikte bestandsformaten en het delen van informatie. Het opstellen van een BIM-protocol voorafgaand aan de samenwerking is zeer aan te raden.
  • DWG – een bestandsformaat voor AutoCad-tekenprogramma’s. Naast DWG (DraWinG) bestaat het bestandsformaat DXF (Drawing eXchange Format), dit is de ASCII-equivalent. De meeste CAD-pakketten kunnen een DXF-bestand probleemloos openen en in toenemende mate kunnen CAD-pakketten een DWG-bestand direct openen en bewerken, of hebben ze zelfs DWG als native bestandsformaat.
  • IFC – De ‘open’ standaard die gebruikt wordt bij BIM heet IFC, wat staat voor Industry Foundation Classes. Met IFC is mogelijk om informatie uit te wisselen over de eigenschappen van wanden, deuren en ramen. IFC zorgt daarmee voor een forse verrijking van de Een bestandsformaat als DWG laat bijvoorbeeld alleen grafische eigenschappen als lijnen en arceringen toe.
  • Revit – Autodesk Revit is een Building Information Modeling-programma van Autodesk waarmee tekeningen te maken zijn op basis van parametrische modellen. Het voordeel van Revit is dat het programma data kan uitwisselen met externe tools, waardoor wijzigingen in het model op alle betrokken plekken wordt doorgevoerd. Dit maakt dat het 3D-model altijd actueel is.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.