Ga naar hoofdinhoud

Betonnen kernen voor Groninger Forum

BAM utiliteitsbouw bv regio Noord  gaat het Groninger Forum bouwen. De bouw van het 34.000 m2 grote cultuurcentrum zal het aanzicht van de Oostzijde van de Grote markt in Groningen drastisch veranderen. BAM kreeg de opdracht via een aanbesteding van de gemeente Groningen.

Het Groninger Forum biedt ruimte aan een bibliotheek, ruimte voor filmzalen van Forum Images en drie horecafuncties. Daarnaast beschikt het gebouw over een groot, flexibel te programmeren vloeroppervlak. Onder het Groninger Forum worden een parkeergarage en een fietsenkelder gerealiseerd.

Betonnen kernen met atrium

Er wordt gestart met de bouw van de vijflaagse parkeerkelder. Vanaf maaiveldniveau realiseert Bam Utiliteitsbouw het gebouw van tien bouwlagen, waarvan de constructie bestaat uit twee betonnen kernen met daartussen een centraal gelegen atrium. Een staalconstructie op de negende en tiende verdieping koppelt de twee betonnen kernen. Het gebouw kent zeer uitgebreide en specifieke installatietechnische voorzieningen. In het gebouw komt een duurzame klimaatinstallatie. De aanwezige museumzalen zijn ontworpen op het prestatieniveau van de hoogste klimaatklasse. Ook wordt in het gebouw een gebouwmanagementsysteem geïnstalleerd, waarmee klimaat, verlichting en beveiliging vanuit één systeem kunnen worden gemonitord en aangestuurd.

Sateliet bouwplaats

Er wordt veel aandacht en zorg besteedt aan de logistieke aanpak en veiligheid midden in het winkel- en uitgaanscentrum. Er zal worden gewerkt met een satelliet-bouwplaats buiten het stadcentrum, vanwaar de materialen op basis van het just-in-time-principe op de bouwplaats worden afgeleverd. Medewerkers en onderaannemers zullen deze satelliet-bouwplaats ook gebruiken voor het parkeren van hun voertuigen. Vervolgens zullen zij per fiets of openbaar vervoer naar de bouwlocatie reizen. De bouwwerkzaamheden gaan in september 2012 van start. Medio  2016 zal het Groninger Forum worden opgeleverd. Op dit moment vindt er op de bouwlocatie archeologisch onderzoek plaats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.