Ga naar hoofdinhoud

Betonnen wandliggers over Markthal

De Markthal in Rotterdam heeft zijn hoogste punt bereikt. Grote in het werk gestorte wandliggers verbinden de twee gebouwhelften en vormen tevens de woningscheidende wanden van de penthouses op de 11e verdieping. Het hoogste punt werd vrijdagmiddag gevierd met een zogenaamde Kissing act.

Elf maanden geleden begon J.P. van Eesteren te bouwen op de tweelaagse ondergrondse parkeergarage die was gerealiseerd door Martens & Van Oord en Mobilis. Vanwege de krachten in het hoefijzervormige gebouw heeft Van Eesteren de eerste twee bouwlagen zwaar moeten wapenen en om die reden volledig traditioneel in het werk gestort. De lagen daarboven zijn getunneld.

Verbinding

Het spannendste deel van de constructie bevindt zich op de 11e verdieping, die tevens de hoogste verdieping is. Deze verdieping verbindt namelijk de twee gebouwhelften aan elkaar. Dat is gedaan middels 400 mm dikke zwaar gewapende betonnen wandliggers. Die wandliggers volgen de vorm van het gebouw en hebben daardoor een boogvorm. De vloer van de 11e verdieping hangt aan deze wandliggers. Ook het uitkragende vloerdeel van de 10e verdieping is aan deze wandliggers opgehangen, middels stalen trekstangen.

In het werk gestort

Zowel de wandligger als de daaraan hangende vloeren zijn in het werk gestort. Daarvoor heeft J.P. van Eesteren een zware stalen ondersteuningsconstructie laten maken, waarop een veld van stempels kan worden geplaatst. De stalen ondersteuningsconstructie is in zijn geheel verrijdbaar. Ook de torenkraan is verrijdbaar, waardoor die zichzelf zo langzamerhand uit het gebouw kan gaan werken.

Kanaalplaten

Het dak van de penthouses bestaat uit kanaalplaten, die de komende zes weken gelegd zullen worden. J.P. van Eesteren hoopt dan voor de kerst het gebouw dicht te hebben. Dan kan daarna worden begonnen aan de bijzondere glasgevel die Octatube zal realiseren. Deze glasgevel komt aan spankabels, waarvoor inkassingen zijn meegenomen in het betonnen casco.

HSB-gevelvulling

De gevels aan de zijde van de Markthal worden gevuld met hsb-gevelvullende elementen. Op de hogere bouwlagen hellen die steeds verder voorover. De sterkte van de elementen en de bevestigingen neemt dan ook toe naar boven. De onderste bouwlagen zijn deze elementen met de kraan gesteld; de bovenste bouwlagen is gebruik gemaakt van een lier die in de woning werd opgesteld.

Hoge eisen aan binnengevel

Alle 228 appartementen – in huur- en koopsector – hebben direct zicht op de Markthal. De penthouses op de 11e verdieping hebben dat via beloopbaar glas in de patio. De andere appartementen hebben een raam in de binnengevel. Met vast glas, tot spijt van ontwerper architect Winy Maas van MVRDV. Hij had liever een te openen deel gehad voor direct contact met de Markthal. Ontwikkelaar ProVast vond dat echter niet zo’n goed idee. Overigens waren de eisen aan de binnengevel sowieso vrij hoog. De gevel krijgt geen waterbelasting door regen, maar moet wel worden uitgevoerd met een hoge luchtdichtheid onder meer vanwege geurtjes en geluid.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Betonnen wandliggers over Markthal

  • Weer niet te bevatten. Razend knap is dit allemaal; ontwerp, voorbereiding, uitvoering. Een typisch Rotterdams werk, dat
    ook op La Defense niet had misstaan. Deze Markthal, dit enorme schip, wordt een publiekstrekker, die zijn weerga niet kent.
    Compliment ! M.vr.gr., Ard Bannink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.