Ga naar hoofdinhoud

Betonplaten dichten dak nieuwbouw monument

Met 16 meter lange betonplaten is afgelopen vrijdag het dak van de theaterzaal van Cultuurfabriek DRU in Ulft, Gelderland, gedicht. Binnen de muren van het oude Portierscomplex, een rijksmonument, staat nu – als een inbouwpakket – een geheel nieuwe theaterzaal, een gebouw binnen een gebouw.Voor Cultuurfabriek DRU heeft is een inbouwpakket ontwikkeld waarbij de oorspronkelijke industriële structuur en uitstraling van het gebouw gerespecteerd en zoveel mogelijk behouden blijft, maar waarbij ook voldaan wordt aan de wensen en eisen van de diverse gebruikers conform de hedendaagse criteria voor openbare gebouwen.

De betonplaten worden op de inbouwbox van de zaal gehesen.De betonplaten worden op de inbouwbox van de zaal gehesen.
Nieuwbouw in historische bebouwing
Onder de naam ‘Het Gietelinck’ wordt het DRU-terrein in samenwerking met de gemeente Oude IJsselstreek, Klaassen Vastgoed Ontwikkeling, woningcorporatie Wonion en de Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi), herontwikkeld: een gebied voor wonen, werken en cultuur, met nieuwbouw naast de historische bebouwing.Het industriegebied van de voormalige DRU heeft voor Ulft en de regio grote cultuurhistorische waarde. Het complex met de daarop aanwezige gebouwen (ontworpen door de architecten Gerrit en Arend Beltman) is in 2002 aangewezen als Rijksmonument.

Herbestemming
Het oude Portierscomplex van de DRU wordt, onder de naam Cultuurfabriek DRU, getransformeerd tot veelzijdige culturele verzamelplaats. Naast de theaterzaal zullen hier onder andere een poppodium, bibliotheek, muziekschool met oefenruimtes, vergaderzalen en galerie te vinden zijn.

Cultuurfabriek DRU maakt deel uit van het monumentale centrumgebied (de Cité Industrielle) van Het Gietelinck; de zeven rijksmonumenten in dit gebied worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe functie. Een gedeelte krijgt een woonfunctie, en daarnaast is er ruimte voor ateliers, kantoren en horecavoorzieningen.

Het complex is door minister Plasterk samen met Artis in Amsterdam aangewezen als voorbeeld van de modernisering van monumentenzorg in Nederland.

Foto: Harrie Ligtvoet Fotografie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.